Фронтекс: Пристигащите мигранти в ЕС се увеличиха с 86% през първите 7 месеца на 2022 г.

През първите седем месеца на 2022 г. броят на мигрантите в Европейския съюз е нараснал с 86% в сравнение със същия период на миналата година, съобщи граничната агенция на блока Frontex.

Само през юли броят им се е увеличил с 63% на годишна база до 34 570 души, се посочва в прессъобщение, в което се публикуват предварителните данни.

Общо 155 090 мигранти са пристигнали в ЕС от януари до юли, се казва в съобщението.

Украинските бежанци, които влизат в ЕС през граничните пунктове, не са включени в данните, уточнява агенцията.

По данни на Frontex от началото на руската инвазия през февруари досега в ЕС са влезли 7,7 млн. украински граждани.

Повече от 14 866 незаконни влизания - "почти три пъти повече", отколкото през юли миналата година, са регистрирани през Западнобалканския маршрут, който продължава да бъде "най-активният".

Основните националности по този маршрут са били мигранти от Сирия, Афганистан и Турция, съобщи вестник „Сабах“.

От януари до юли централният средиземноморски маршрут е използван от над 42 500 мигранти, което е с 44% повече в сравнение с първите седем месеца на миналата година.

Броят на откритите случаи по маршрута през Източното Средиземноморие остава висок с 22 601 пристигащи, което е "повече от два пъти" в сравнение с миналата година.

Броят на пристигналите в Кипър съставлява повече от половината от общия брой на откритите случаи, като по-голямата част са мигранти от Сирия, Нигерия и Конго.

На източната граница на ЕС броят на незаконните преминавания е намалял с 32% от началото на годината и е спаднал до 2923.

Основните националности, придвижващи се по този маршрут, са украинци, иракчани и беларуси .

Междувременно пресичането на Ламанша се е увеличило с 55% в сравнение с периода януари-юли 2021 г., като според Frontex са установени 28 000 случая.

Агенцията е обвинявана, че умишлено и систематично си сътрудничи с Гърция в незаконното изтласкване на лица, търсещи убежище, към турските води в Егейско море.

Разследване от 129 страници, проведено от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), установи, че Frontex, под ръководството на бившия изпълнителен директор Фабрис Лежери, е съучаствала в усилията на Гърция да принуди мигрантите и търсещите убежище да прекосят Егейско море да се върнат в Турция, пише германското списание „Der Spiegel“.

Поверителният доклад беше видян и от френския вестник „Le Monde“ и разследващата организация „Lighthouse Reports“. Той беше изготвен след многократните твърдения на групи за помощ, че Frontex си затваря очите за гръцките нарушения на човешките права в морето. /БГНЕС