Франция започва да тества пристигащи китайци за ковид

Франция започна да тества пътници, пристигащи от Китай, за да проследи потенциални варианти за разпространението на ковид, обяви здравният министър Франсоа Браун.

„Този контрол при пристигане не е контрол за предотвратяване на влизането на граждани на нашата територия, а е повече научен контрол, който ще ни позволи много прецизно да проверяваме различни варианти“, каза Браун на летище „Шарл де Гол“ северно от Париж. „Това по същество са варианти на разпространения в момента в Китай омикрон“, каза Браун, добавяйки, че ще има „дискусия на европейско ниво през седмицата за хармонизиране на този модел“ на тестване.

От неделя посетителите от Китай трябва да носят маска и да са готови да се подложат на тест при пристигането, който ще се прави на случаен принцип. След това от четвъртък пътниците също ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен по-малко от 48 часа преди полета.

Франция се присъединява към други държави, включително Обединеното кралство, Италия и Съединените щати, в тестването на пристигащи от Китай, четири седмици след като Пекин отмени своята политика на „нулев ковид“, прилагаща блокирането и масовото тестване.

Делегатът на френския министър на транспорта Клемент Боне каза, че в момента има шест полета до Франция седмично от континентален Китай и четири от Хонконг. Повечето пътници от Китай за Франция минават транзитно през Шарл дьо Гол. От 300 пътници, които слязоха от полет за френската столица в неделя, около 60 влязоха в страната и всички си направиха PCR тест. Френските служители на летището също взеха техните данни в случай на положителен тест, което ще изисква седем дни изолация. /АФП