Франция призова ЕС да одобри бързо плановете за кризисни разходи

Франция призова днес Европейската комисия да ускори одобрението на мащабните планове за разходи, предназначени да подкрепят икономиките на блока, пострадали от ограниченията на Covid-19.

На съвместна пресконференция с германския си колега Олаф Шолц френският финансов министър Брюно Льо Мер предупреди, че възстановяването на Европейския съюз рискува да изостане от Китай и САЩ, освен ако средствата не бъдат освободени бързо.

„Загубихме твърде много време“, каза Льо Мер. "Китай възобнови своя растеж. САЩ процъфтяват. ЕС трябва да остане в надпреварата."

През юли държавите от ЕС се споразумяха за създаването на фонд за възстановяване от коронавирус на стойност 750 милиарда евро, еквивалентен на 5,6 % от техните комбинирани БВП.

Франция и Германия са сред дузината държави, планирали да представят в сряда пред изпълнителния орган на ЕС плановете си за начина, по който възнамеряват да изразходват своя дял от средствата.

Комисията трябва да анализира националните планове за разходи, като позволи на Европейския съвет да ги одобри "най-късно през юли", което означава, че ще могат да бъдат изплатени до края на лятото, каза Льо Мер.

Шолц обаче заяви на пресконференцията, че смята, че процесът се развива нормално за Германия и Франция, както и за други страни.

"Този процес на ратификация продължава и съм напълно уверен, че в крайна сметка ще успеем", каза Шолц.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че различните планове за възстановяване ще бъдат "преведени на юридически език" през следващите седмици. /БГНЕС, АФП