Франция глоби Google 500 млн. евро

Френският орган по конкуренцията глоби Google с 500 милиона евро по дело, в което американският технологичен гигант се противопостави на издателите на медии в страната.

Регулаторът установи, че компанията не спазва временните мерки, наложени миналата година, които изискват Google да преговаря „добросъвестно“ с медиите за лицензионни такси. Търсачката трябва да представи оферта за възнаграждение и да предостави на издателите необходимата информация, за да оценят тази оферта в рамките на два месеца или ще получи глоба до 900 000 евро на ден.

Франция е една от малкото страни, приложила реформата на авторското право на ЕС, която предоставя на издателите така наречените съседни права. Това означава право да искат възнаграждение, когато съдържанието им се показва на онлайн платформи.

Издателите, включително Синдикатът на издателите на списания, Алиансът на общата информационна преса (APIG на френски) и Агенция Франс прес (AФП) се оплакаха на органа за защита на конкуренцията, че Google не е договарял лицензионни сделки „добросъвестно”.

Интернет търсачката не е спазила временните мерки, наложени от органа за защита на конкуренцията. Те предвиждат Google да сключи споразумее за заплащане на новините. Междувременно от APIG и Google обявиха споразумение за плащане на новинарски материали през януари.

„Много сме разочаровани от това решение - действахме добросъвестно през целия процес. Глобата игнорира усилията ни за постигане на споразумение и реалността на това как работят медиите на нашите платформи. Към днешна дата Google е единствената компания, която е обявила споразумения за съседни права ", заяви говорител на интернет търсачката, добавяйки, че компанията е на път да финализира глобална сделка с AФП. /БГНЕС