Франция: Девети ден на стачки и демонстрации срещу пенсионната реформа

Французите са призовани за девети ден на мобилизация в рамките на два месеца срещу много непопулярната пенсионна реформа, приета без гласуване в парламента, предаде АФП.

Ден след речта на президента Еманюел Макрон, която наелектризира профсъюзите и френския народ, синдикатите призовават противниците на реформата да излязат на улицата и да стачкуват за девети път от 19 януари насам. За първи път тези манифестации са на национално равнище, след принудителното преминаване на оспорвания документ през Националното събрание, което разгневи народът.

БГНЕС припомня, че в дългоочаквано телевизионно интервю, Еманюел Макрон затвърди тезата, че тази реформа - водещият проект на втория му петгодишен мандат - трябва да бъде приложена "преди края на годината", приемайки нейната "непопулярност".

Той заяви, че реформата не е удоволствие, не е лукс, а необходимост, и че за него е важно да се защити "общият интерес" пред лицето на финансовото влошаване на пенсионните фондове и застаряването на населението.

Основната мярка на тази реформа, която утвърди гнева на французите срещу него и политиките му, е увеличаването на законоустановената възраст за пенсиониране от 62 на 64 години.

Франция е една от европейските страни, в които тази законоустановена възраст е най-ниска, без системите да са напълно съпоставими.

Противниците на тази реформа я смятат за "несправедлива", особено за жените и служителите с тежки физически професии.

Вчера се проведоха няколко блокади, които засегнаха петролните складове, пристанищата, пътищата, въздушния транспорт, газовия сектор и университетите.

На национално равнище положението постепенно се деградира по отношение на горивата, като около 14 % от бензиностанциите изпитват недостиг на поне един вид гориво спрямо 12 % в предния ден, и 7,13 % са на сухо спрямо 6 % спрямо предния ден.

Само една от четирите рафинерии на TotalEnergies във Франция работи.

Нивото на доставките на парафин за региона на Париж и неговите летища през Нормандия "става критично", заяви Министерството на енергийния преход, което е готово да реквизира стачкуващите.

Главна дирекция "Гражданска авиация" иска от авиокомпаниите да отменят 30 % от полетите си на Париж-Орли и 20 % на други летища.

Пристанищата Марсилия-Фос и Брест бяха напълно блокирани от мощния профсъюз CGT.

Националната железопътна компания SNCF е в състояние да пусне само половината от високоскоростните си влакове и една трета от регионалните експресни влакове.

Очаква се метрото и крайградските влакове в Париж да бъдат "силно нарушени".

Стачката на парижките сметосъбирачи, започнала на 6 март, беше удължена до понеделник.

В изявлението си Макрон потвърди, че няма да разпусне Националното събрание, нито да промени състава на правителството, или пък да свика референдум за осъжданата му реформа.

Той заяви, че иска да се "включи отново" в диалога със социалните партньори относно отношенията с труда "след няколко дни, няколко седмици", докато напрежението спадне.

Лидерът на реформисткия профсъюз CFDT Лоран Берже реагира веднага: "Това са празни думи, за момента има голям социален конфликт, демократична криза, социална криза".

Някои анализатори смятат, че тази реформа и протестите, до които тя доведе, ще оставят незаличима следа върху този втори петгодишен мандат.

"Не е възможно да мислим, че можем да заличим нещата след подобна мобилизация, след конфликт като този", призна френският министър на труда Оливие Дюсопт. "Има "преди"" и "след" при подобно събитие, има разногласия, които няма да могат да бъдат потушени за въпроса по пенсионната възраст, но има теми, които ни позволяват да възобновим диалога", каза той.

След 16 март, когато изпълнителната власт прибягна до член 49.3 от Конституцията, позволяващ приемането на текст без гласуване поради липса на мнозинство в Националното събрание, протестите започнаха да показват признаци на радикализация.

Всяка вечер между демонстрантите и полицията, особено в Париж, се стига до изключително напрегнати сблъсъци. До този момент са арестувани близо хиляда души. /БГНЕС

Париж / Франция