Фотодокументална изложба в Босилеград разказва кюстендилската акция за спасяването на българските евреи

В Босилеград започва юбилейното 30 издание на Детския международен великденски фестивал. Във фоайето на Културния дом се открива фотодокументалната изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“.

Събитието ще се състои от 18 часа и е първото презгранично пътуване на мобилния проект.

На 20 табла се разказва за драматичните събития, разиграли се в годините на Втората световна война и ключовия принос на кюстендилските граждани Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, които получават признание в Държавата Израел с провъзгласяването им за „праведници на народите на света“. В България петимата мъже са наградени посмъртно с най-висше държавно отличие – орден „Стара планина“ I степен.

Фотодокументалната изложба „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи“ е съвместна инициатива на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (БАН), Регионален исторически музей – Кюстендил и Община Кюстендил. Неин автор е доц. д-р Ангел Джонев, а дизайнер е Николай Везирски. Преводът на английски език е дело на Мирослава Таскова.

Фотодокументалната изложба е част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80-годишнината от спасяването на българските евреи, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев и е финансирана от Министерството на културата на България. /БГНЕС