Фондът "Александър Горчаков" ще проведе конференция в Република Сръбска

Финансираният от руската държава Фонд за обществена дипломация "Александър Горчаков", който беше санкциониран от Запада заради връзките си с Кремъл, ще проведе конференция в Република Сръбска, автономното териториално образование в Босна и Херцеговина с преобладаващо сръбско население, съобщи „Свободна Европа“.


През 2022 г. ЕС наложи санкции на Фонда "Горчаков", като заяви, че той е "отговорен за активната подкрепа и облагодетелстване от правителството на Руската федерация, което е отговорно за анексирането на Крим и други територии на Украйна".

Според ЕС руското външно министерство финансира работата на Фонда "Горчаков", който от своя страна предоставя средства на мозъчни тръстове и неправителствени организации.

Сега фондът ще проведе годишния си форум "Балкански диалог" в Баня Лука през октомври. Домакин на събитието е Факултетът по науки за сигурността на Университета в Баня Лука.

Неговият декан Предраг Черанич заяви, че не е знаел, че Фондът "Горчаков" е подложен на санкции от страна на ЕС. Той каза, че не вижда "никаква пречка" в това, като добави, че Босна и Херцеговина "не е във война с Русия, дори не е член на ЕС и като цяло няма враждебни отношения с Русия".

Сред темите на конференцията е "руският поглед" върху Дейтънското споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 г. след разпадането на Югославия.

Лидерът на босненските сърби Милорад Додик, който е санкциониран от САЩ заради предполагаема корупция и заплаха за стабилността и териториалната цялост на Босна, ще се срещне с участниците в събитието.

Председателят на фонда "Горчаков" Леонид Драчевски, бивш дипломат и заместник-министър, ще присъства на събитието в Баня Лука. Посланикът на Русия в Босна Игор Калабухов също ще бъде там.

Едина Бечиревич, доцент във Факултета по наказателно правосъдие, криминология и изследвания на сигурността в Университета в Сараево, заяви, че конференцията е продължение на руската подкрепа за сепаратистката политика на Додик, но и на злокобното политическо влияние на Русия в Западните Балкани.

"Няма съмнение, че от 1992 г. насам Русия подкрепя онези политически сили, които са се ангажирали с унищожаването на държавата Босна и Херцеговина", каза тя.

Фондът за обществена дипломация "Александър Горчаков" е създаден през 2010 г. от тогавашния руски президент Дмитрий Медведев, а руският външен министър Сергей Лавров е председател на попечителския му съвет.

Сред членовете на управителния съвет на фонда е санкционираният от САЩ олигарх Алишер Усманов, както и Евгений Примаков, ръководител на „Россотрудничество“ - агенцията, която контролира програмите за културен обмен и насърчава политическите и икономическите интереси на Русия в чужбина./БГНЕС