Фон дер Лайен: Закъсняхме с одобрението, подценихме трудността с производството

Надпреварата на Европа за производство на ваксини срещу Covid-19 трябва да се ускори, за да навакса научните пробиви и да изпревари нововъзникващите щамове, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Подценихме трудността, свързана с масовото производство. Обикновено отнема пет до 10 години, за да произведем нова ваксина. Направихме го за 10 месеца. Това е огромен научен успех и трябва с основание да се гордеем - но по някакъв начин, науката изпревари индустрията", каза тя пред Европейския парламент.

Фон дер Лайен заяви още, че нейната Комисия е направила грешни стъпки при набавянето на ваксини за всички страни от ЕС. Но тя защити цялостната стратегия.

"Закъсняхме с одобрението. Бяхме твърде оптимистични по отношение на масовото производство. И може би бяхме твърде уверени, че това, което поръчаме, на практика ще бъде доставено навреме", каза тя. „Но да позволим на най-богатите европейски страни да вземат ваксини за себе си и да оставят другите с празни ръце, мисля, че би било краят на нашата общност", каза тя.

Фон дер Лайен призна, че има уроци, от които Комисията ще се поучи. Те включват получаване на повече данни, споделени между клиниките в страните от ЕС, подобряване на регулациите, за да се позволи на Европейската агенция по лекарствата да се движи по-бързо при одобрението на ваксини и по-специално да се преодолеят индустриалните затруднения при производството на ваксини.

"Производството трябва да се адаптира към темповете на науката", каза тя, отбелязвайки, че ваксините могат да съдържат до 400 съставки, а производството включва около 100 компании. Работната група за производство на ваксини под ръководството на комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон е натоварена с тази мисия, каза тя.

"Имаме работа с напълно нови иРНК ваксини, които никога преди не са се произвеждали в такъв мащаб. Едно от сегашните слаби места например е свързано със синтетичните молекули..., имаме нужда от повече координация при доставката на ключови съставки", отбеляза Фон дер Лайен.

Тя предупреди, че европейските учени все още не знаят дали ваксините ще бъдат ефективни срещу новите мутантни щамове на вируса, които се появяват.

"Но знаем, че тези щамове ще продължат да се появяват. И знаем, че трябва да го предвидим и да се подготвим за незабавно действие", предупреди ръководителят на ЕК.

Тя заяви още, че дълбоко съжалява за неуспешния опит на Комисията миналия месец да ограничи транспортирането на ваксини на територията на Великобритания в Северна Ирландия като част от ожесточения спор с англо-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която не успя да достави дозите ваксини, които обеща на ЕС. Но все пак подчерта: "В крайна сметка се справихме правилно". Набързо създадената схема за контрол на износа на ваксини в ЕС няма да "ограничи компаниите, които изпълняват договорите си с Европейския съюз" и ваксините до повечето съседи на блока ще стигат безпрепятствено. Комисията, подчерта Фон дер Лайен, "ще направи всичко възможно, за да защити мира в Северна Ирландия, точно както през целия процес на Брекзит". /БГНЕС, АФП