Фон дер Лайен: Само единен ЕС може да бъде силен

Избраната за председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен заяви днес в Загреб, че нейна политическа цел е баланс между Изтока и Запада, Севера и Юга, между малките и по-големите държави-членки на ЕС, съобщава МИА.

„Ако сме обединени, ако гледаме напред, ако сме силни и ако говорим със силен европейски глас, можем да успеем“, заяви Фон дер Лайен преди срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Новоизбраният председател на ЕК ще встъпи официално в длъжност през октомври, с което ще стане първата жена на този пост. Тя поиска до 26 август държавите-членки да предоставят своите кандидатури за европейски комисари, но досега това са направили само 16 от 28-те страни. Поиска, също така, да бъдат предложени по двама кандидати – по един мъж и по една жена, но засега това искане не е изпълнено.

Фон дер Лайен пристигна в Загреб след визитите си в Берлин, Париж и Варшава и подчерта, че визитата в хърватската столица е особено важно, тъй като Хърватия е най-новият член на ЕС, но е „изключителна“.

„Фактът, че Хърватия поема председателството на ЕС в началото на следващата година, е доказателство за успеха на ЕС и може да послужи за пример на други държави“, подчерта новоизбраният председател на Европейската комисия. Хърватия ще председателства Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2020 г., а след нея председателството се поема от Германия. /БГНЕС