Фон дер Лайен на първото си посещение в Брюксел

Урсула фон дер Лайен, номинирана за председател на Европейската комисия, направи първото си посещение след номинацията в Брюксел, а висши служители се стараеха да й осигурят подкрепа от страна на Европейския парламент.

Настоящият германски министър на отбраната фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер, когото ще смени като председател на Европейската комисия, ден, след като обеща да представи „визията за Европа за следващите пет години”.

Тя трябва да спечели одобрението на силно фрагментирания Европейски парламент, където имаше недоволство относно сделката около нейната номинация, подготвена от националните лидери на ЕС.

Юнкер и фон дер Лайен – първата жена, номинирана за ръководител на изпълнителния орган на ЕС, се държаха топло пред камерите, когато се срещнаха в централата на ЕК в Брюксел, но не направиха никакви коментари.

Юнкер, чийто петгодишен мандат бе белязан от Брекзит и мигрантската криза – две от най-големите предизвикателства, с които се е сблъсквал ЕС, публикува по-късно в Туитър, че за него е било „удоволствие” да приеме фон дер Лайен.

„Истинска европейка, на една и съща позиция сме, когато става дума за интересите на ЕС”, написа той.

Междувременно Доналд Туск - председател на Европейския съвет, се появи пред евродепутатите в парламента в Страсбург, за да ги призове да се обединят и да подкрепят фон дер Лайен.

„Трябва да се уважаваме и да си сътрудничим, защото само тогава можем да изградим доверие помежду си и да променим Европа към по-добро”, заяви Туск пред евродепутатите, които тази седмица заседават в Страсбург.

Туск, който ръководеше срещата на върха и предложи кандидатурата на фон дер Лайен, която е част от германското правителство от 2005 г., ще проведе среща с нея днес следобед.

Фон дер Лейен не си губи времето и отпътува за Страсбург за среща с блока на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП).

Изборите за Европарламент през май отслабиха позициите на доминиращата до момента политическа сила в ЕС. Въпреки че ЕНП остава най-големият единен блок в парламента, фон дер Лайен ще се нуждае от подкрепата и на други групи, например социалдемократи и либерали.

След големия електорален пробив на екологичните партии Туск призова блока на Зелените да участва пълноценно в процеса на номинации.

„Напълно съм убеден, че сътрудничеството със Зелените и тяхното присъствие във вземащите решения органи на ЕС ще бъде от полза не само за управляващата коалиция, но и за Европа като цяло”, заяви Туск.

Парламентът трябва да гласува кандидатурата на фон дер Лайен в средата на юли. Встъпването й в длъжност трябва да стане на 1 ноември - ден след като Великобритания напусне ЕС. /АФП