Фон дер Лайен: ЕС стъпва по-уверено на световната сцена 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че ЕС ще поеме световната лидерска позиция в сектори като изменението на климата и защита на данните, за да стъпи по-уверено на световната сцена.

Изказвайки се на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, ръководителят на ЕК подчерта, че хората и нациите трябва да си сътрудничат, за да се справят с предизвикателства като изменението на климата, и че ЕС е готов да поеме ръководството.

"През следващото десетилетие ще бъде вложен европейски бюджет от 1 трилион евро в инвестиции", за да се превърнем от икономика, основана на изкопаеми горива, в устойчива“, каза тя в речта си, цитирана от Евронюз.

Фон Дер Лайен повтори целта на ЕС да стане „първият климатично-неутрален континент“ до 2050 г.

"Европейската зелена сделка е нашата нова стратегия за растеж", каза тя и добави: "Европа има предимство за първи път. И ние ще го засилим."

Все пак тя отбеляза, че за справяне с проблема и гарантиране на защитата на европейските интереси, работници и предприятия, са необходими "условия на глобално ниво".

"Ние ще ги предпазим от нелоялна конкуренция", подчерта тя, визирайки механизъм за регулиране на въглеродните граници.

„Ако се ангажирате с Европа, ще намерите надежден партньор, който работи за по-устойчив свят. Но ние искаме справедливост в замяна. Имаме много да предложим", продължи тя, позовавайки се на единния пазар.

Фон дер Лайен каза също, че Европа ще се трансформира в „икономика на данните“, възхвалявайки данните за „възобновяеми ресурси толкова, колкото слънцето и вятъра“, като възнегодува, че огромни количества от тях остават неизследвани.

„В тези данни има скрити съкровища и неизползвани възможности за бизнеса и обществото“, каза тя.

За да се коригира това, тя обяви, че ЕС ще създаде рамка, която да позволи използването на нелични данни, които европейските правителства, бизнеси и изследователи ще могат да изследват, за да стимулират „иновациите и да предложат нови решения на пазара“. Това, тя увери, ще стане, като се гарантира, че личните данни остават защитени.

„За нас защитата на цифровата идентичност на човек е преобладаващ приоритет. Индивидът е на първо място - с права и контрол върху живота му. Независимо дали е във физическия или дигиталния свят - правата на гражданите трябва да бъдат защитени“, каза тя.

За Фон дер Лайен политиките за климата и данните са необходими, за да се гарантира, че Европа ще „оформи своето бъдеще“.

„Но за да бъдем по-настоятелни на световната сцена, трябва да се засилим в някои области“, продължи тя, отбелязвайки, че събитията през последните десетилетия подчертават „важността на стабилното съседство“ с „Украйна до бреговете на Средиземноморието, от Западните Балкани до Сахел “.

Тя каза, че въпреки че Съюзът е "най-големият донор за сътрудничество за развитие", трябва да направи повече за управление на кризите в развитието си. Една от стратегиите, на които Фон дер Лайен се позова, е укрепването на силата на Съюза, чрез „надеждни военни способности“, които ще бъдат „допълващи НАТО“, но все пак различни.

"Твърдата сила винаги идва с дипломация и предотвратяване на конфликти; с помирение и реконструкция, което е нещо, което европейците добре знаят, защото ние сме преминали през това", добави Фон дер Лайен. /БГНЕС