Фон дер Лайен в Сърбия: 160 млн. евро енергийна помощ, подкрепа за интерконектора през България

Председателят на Европейската комисия покани Сърбия да се присъедини към ЕС в съвместните доставки на газ и обяви 160 милиона евро незабавна бюджетна подкрепа, съобщи РТС.

„Мисля, че това е необходимо, за да може Сърбия, подобно на други страни, да подкрепи уязвимите части на обществото, за да могат да се справят с по-високите цени на енергийните продукти“, каза Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен е на посещение в Сърбия, където тя и президентът на републиката посетиха работата по изграждането на междусистемната газова връзка Сърбия-България край Нишка Баня, която трябва да приключи до септември 2023 г.

„Радвам се, че днес заедно с Урсула фон дер Лайен ще посетя работата по изграждането на газовия интерконектор между Сърбия и България, проект от голямо значение не само за нашата страна, но и за целия регион на Западни Балкани и Европа“, написа Вучич в Instagram в акаунта си buducnostsrbijeav преди посещението.

Александър Вучич посрещна Урсула фон дер Лайен на летище „Константин Велики“ в Ниш, откъдето отидоха на строителната площадка на газовия интерконектор в Йелашница.

„Каним всички, включително Сърбия, да се присъединят към нас в съвместното снабдяване с газ, за да можем съвместно да постигнем възможно най-добрите резултати по отношение на цената, а вие тук в Сърбия сте засегнати точно както ние сме в ЕС“, каза Урусла фон дер Лайен в Ниш, цитирана от „Данас“.

„Затова, уважаеми президент, уважаеми Александър, важна е и втората част, която е 500 милиона безвъзмездна помощ, в която е и инвестицията в постоянен интерконектор през България, за да можем да си помагаме и да не се окажем в затруднено положение“, каза Фон дер Лайен.

„Второ, искаме да подкрепим Сърбия в изграждането на енергийно ефективна болница в Тиршова, губим много отопление чрез сгради, които не са енергийно ефективни, тази болница трябва да бъде завършена до 2025 г.“, каза председателят на ЕК.

„Третата стъпка е изграждането на газов интерконектор между Сърбия и Северна Македония, с което ще завършим нашите проекти“, посочи тя.

Тази енергийна криза идва от ужасната война, която Русия води срещу Украйна и затова е изключително важно ЕС да инвестира още повече в Западните Балкани, защото това са инвестиции за бъдещето, за мира, за просперитета на нашите общ континент, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещение в Белград.

„ЕС ще остане най-големият политически и икономически партньор на Сърбия. Сърбия е един от партньорите, които са постигнали най-голям напредък към ЕС и затова искаме да подкрепим по-нататъшните ви стъпки, всички ги знаем, ние говорим за независимост на съдебната система и борбата с корупцията“, посочи тя.

„Благодаря ви за съобщението, г-н президент, че политиката на Сърбия ще бъде приведена в съответствие с политиката на ЕС до края на годината“, обърна се Урсула фон дер Лайен към сръбският президент Александър Вучич.

Тя каза още, че приветства съобщението, че визовата политика на Сърбия ще бъде хармонизирана с политиката на ЕС до края на годината и призова за съгласуване и на външната политика и политиката за сигурност.

„Тази вечер ще имаме двустранна среща, но ако мога да кажа това, което силно желая, това е напредъкът между Сърбия и Косово, знаем от опит, че само чрез диалог могат да се решават конфликти и да се постига напредък“, отбеляза Фон дер Лайен.

„Знам, че бъдещето на Сърбия е в ЕС, ЕС не е пълен без Сърбия, ние споделяме общ ангажимент и продължаваме да работим заедно“, заяви председателят на ЕК.

„Скъпа Урсула, много се радвам, че Ви приветстваме в Ниш за втори път. Тази вечер ще бъдем в Белград, но се радвам, че сте в Ниш за втори път“. Това каза от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич. „Искам да Ви благодаря лично, че изслушвате всички наши аргументи“, добави Вучич.

„Допреди три години нямахме нито един газопровод, само този, който отива до Панчево. Сега строим до Зайчар и към България, благодаря ви, че дадохте 50 милиона от 80 милиона евро, които ни трябват за този към България, искам да благодаря и за помощта за изграждането на високоскоростната железопътна линия от Белград до Ниш, тази цена скочи до небето“, каза президентът на Сърбия.

Президентът Вучич каза по отношение на отношенията с Прищина, че Белград ще направи всичко възможно да запази мира и стабилността, но също така, че „всички едностранни ходове досега са били направени от Прищина, а не от Белград“.

„Най-малко се интересуваме от всякакви ескалации и проблеми“, каза Вучич. „Притеснен съм. Видях вашата конференция с г-жа Вьоса Османи. Видях, че тя използва възможността да говори срещу Белград и Сърбия. Аз никога няма да направя това. Мога само да ви кажа, че ще направим всичко, което можем, за да спасим мира и стабилността“.

Относно налагането на санкции срещу Русия, Фон дер Лайен каза, че процесът на разширяване на ЕС се основава на заслуги и че той е в ръцете на страната, която иска да се присъедини.

„Напредъкът в реформите е много важен, Сърбия вече направи много и ние все още работим заедно“, посочи председателят на ЕК.

„Важно е“, отбеляза тя, „привеждането в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност, защото членството в ЕС означава споделяне на едни и същи ценности. Разчитаме на вас като на надежден партньор, защото заедно можем да защитим общите принципи“, каза Фон дер Лайен.

Президентът на Сърбия и председателят на Европейската комисия ще разговарят по-късно днес в Белград.

Урсула фон дер Лайен започна обиколката си на Западните Балкани на 26 октомври с посещение в Северна Македония, откъдето обяви, че ЕС е подготвил пакет за подкрепа за целите Западни Балкани, за да им помогне да се справят с енергийната криза. След Скопие председателят на Европейската комисия пътува за Прищина, а след това и за Тирана. Тя отиде в Сараево от Албания, а сега пристигна в Сърбия. Визитата в региона приключва утре, 29 октомври, в Подгорица. /БГНЕС