Фон дер Лайен: С реформи и солидарност ще преодолеем кризите

Европа се нуждае от вътрешна сила, солидарност и единство. Войната в Украйна и отговорът ни на предизвикателствата от нея показаха, че това е възможно. ЕС ще продължи с подкрепата си за Украйна. Икономиката на Европейския съюз ще бъде подкрепена от реформи и нови мерки за справяне. Предстои засилване на борбата с автокрацията, корупцията, климатичните изменения и помощта за бизнеса на европейската общност. Това бяха основните акценти в речта на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за представяне на новите мерки за справяне с кризите в ЕС.

„Европа се нуждае от вътрешна сила, в момент, когато семействата се борят да преживеят, а бъдещето на компаниите е заложено на карта“, стартира речта си Фон дер Лайен.

„Води се борба на автокрацията с демокрацията. Твърдо вярваме, че Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват. Днес куражът има име и това име е Украйна. Куражът има лице и то е лицето на украинските мъже и жени, които се изправят срещу руската агресия“, каза Урсула фон дер Лайен в речта си. „Европейската солидарност ще остане непоколебима. Руската икономика в момента е на животоподдържащи машини. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това. Това е цената за путинската идея за разруха. Санкциите ще продължат“, продължи Фон дер Лайен.

Специалният гост по време на речта бе съпругата на украинския президент Олена Зеленска, поканена като почетен гост на форума от Фон дер Лайен. Тя се обърна към нея с думите: „Знаем, че децата в Украйна отиват с две ранички на училище – едната с учебници, а с другата с приспособления за оцеляване, защото не се знае дали ще се върнат живи. Ние обещаваме, че ще се погрижим за сигурността на тези деца“.

За възстановяването на Украйна бъдат похарчени над 100 млн. евро. Ще бъде мобилизиран единния пазар за възстановяването на страната. Ще се разшири значително взаимноизгодната търговия. Украйна ще бъде включена в роуминг системата на ЕС и ще се осигури единен достъп до европейския пазар.

В речта си председателят на ЕК представи визията си за това как 27-те страни-членки на блока могат да преживеят зимата без руски газ, без да изпаднат в дълбока икономическа криза.

Газохранилищата са заредени на 84%, информира Фон дер Лайен. Ще се наблегне на помощта за промишлеността.

„Предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат евтина електроенергия. Не може да се печели от войната на гърба на нашите потребители“, каза Фон дер Лайен.

140 млрд. евро ще бъдат отпуснати за държавите-членки за справяне с цените на електроенергията. Ще се наблегне на грижите за сигурността на доставките, като например от надеждни доставчици като Норвегия. Сформирана е работна група за урегулиране на цените на газа.

„Пазарът на газ се промени – той се ориентира от тръбен към втечнен природен газ. Настоящата структура на пазара на електроенергия се разглежда като остаряла. Затова ще пристъпим към реформа на пазара на електроенергия“, каза Фон дер Лайен.

Преходът вече е започнал. От страните по границите на Балтийско море вече идва зелена енергия. 10 милиона тона водород са заложени като капацитет за използване. Създава се нова европейска банка за водорода. 3 млрд. евро от тази банка ще бъдат отделени с цел изграждане на новия пазар на водорода.

„Това е нашата Зелена сделка, това е начинът, по който ще градим нашата икономика на бъдещето“, каза Урсула Фон дер Лайен.

Ще се увеличат мощностите за борба с пожарите с нови самолети и хеликоптери. През следващата година ще бъдат закупени 10 самолета и 3 хеликоптера.

Към отпуснатите вече 100 млрд. евро на държавите-членки за възстановяване, предстои да бъдат отпуснати нови 700 милиарда.

През октомври ще бъдат предложени нови мерки за икономическо възстановяване. По-високата отчетност ще бъдат в основат им.

„Икономиката ни преживява преход, затова трябва да поддържаме ценностите на пазарната икономика. Малките средни предприятия ще бъдат в центъра на този преход. Инфлацията ги застрашава тежко“, сподели със загриженост председателят на ЕК. Затова ще бъде отпуснат пакет за подпомагането им с общи данъчни правила. Ще има и преразглеждане на директивата за общи кредитни плащания, като и за закъснели плащания.

Относно пазарът на труда Фон дер Лайен заяви, че трябва да се акцентира върху квалификацията на работници.

„6% е безработицата днес – рекордно ниска. Но квалифицираните работници са малко, затова трябва да инвеститраме в образование и обучения, повече работа с безработните, да привлечем повече работещи от чужбина. Предлагам 2023 да бъде обявена за година на образованието“, каза Фон дер Лайен.

Достъпът до суровини, като чипове, е решаващ за европейското цифрово общество, смята тя. Според нея скоро достъпът до литий ще бъде по-важен от достъпа до нефт и газ.

„Търговската политика се нуждае от нови партньорства, които ще укрепят икономиката ни и ще защитят интересите ни. Засилваме партньорствата с Чили, Мексико, Нова Зеландия, Индия и Австралия“, каза тя.

По думите ѝ Китай контролира световната преработваща промишленост. 90% от суровините, 60% от лития се обработва в Китай, затова са нужни стратегически резерви.

„Обявявам европейски Акт за критично важните суровини. Увеличаваме финансовото участие във важните проекти от общ европейски интерес. В бъдеще ще настоявам да има единен фонд суверенитет, за да се твори бъдещата икономика именно в Европа“, информира Фон дер Лайен.

Тя отдаде почит и на отишлата си преди дни кралица Елизабет II.

„Смъртта на кралица Елизабет ни напомни за преходността. Тя беше един стоик, постоянна и неизменна в своята роля. Човек, който винаги намираше точните думи“, каза Урсула фон дер Лайен.

Според нея за Европа е изключително важно да засили вярата в своите демократични ценности.

„Първата стъпка към това е подкрепата от страна на ЕС винаги и навсякъде. Затова искам да кажа на държавите от Западните Балкани, Молдова, Грузия, че нашият ЕС няма да е завършен без вашето участие. Пледирам за политическа общност на Европа“, заяви Фон дер Лайен.

Трябва да се преосмисли и дневния ред на външната политика. ЕС трябва да се съюзи с единомислещи партньори в целия свят, защото трябва да има единни ценности, които да насочат света в една и съща посока.

В областта на климата ЕС работи със своите африкански партньори по изграждане на фабрики за ваксини в Сенегал с най-модерните технологии. Стреми се и към разработване на такива технологии в Латинска Америка. Ще се засили сътрудничеството с държавите от Г-7. Предстои среща с американския президент Джо Байдън за разгръщането на подобни проекти.

Основен акцент е поставен и върху защитата на демокрацията.

„Инициирам Пакт за ценностите и демокрациите – с крайна цел да осветли всякакви недемократични практики и влиянието на автокрациите в нашия ЕС. Защитата на върховенството на закона и независимостта на правосъдните системи е път към това“, каза Урсула фон дер Лайен.

Относно борбата с корупцията, Комисията ще представи предложения за преразглеждане на рамката за борба с нея. ЕК ще наложи нов режим на налагане на наказания.

„Давид Сасоли каза: „Демокрацията не е излязла от мода и трябва да се стреми към нови хоризонти“. Новите хоризонти са – един храбър ЕС, който защитава хората“, каза председателят на ЕК.

Стартира и нова инициатива за психичното здраве. Онези, които имат нужда от квалифицирана помощ, трябва да имат достъпна и лесна такава помощ, настоява Фон дер Лайен.

Солидарността е в основата на ценностите на ЕС, заяви тя.

„Когато стотици хиляди украинци почукаха на врата на ЕС, показахме, че Европа може да бъде солидарна и отзивчива. Това трябва да се превърне в стандарт, с постоянен действащ механизъм за солидарност. Една Европа, която да спазва основните човешки права. Имаме пътна карта за това. Сега предстои да я следваме“, заключи тя.

„Европа се вдъхновява от един много прост принцип – да я направим за следващото поколение едно много по-добро място. Затова трябва да се организира европейски конвент. Европа е силна, когато е обединена около обща кауза. Това е бъдещето на Европейския съюз - съюз, който е силен, съюз, който ще победи, за да пребъде Европа“, приключи речта си Урсула фон дер Лайен. /БГНЕС