Фон дер Лайен: Разширяването на ЕС е в негов интерес

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Сплит, че е изключително важно да се обясни на европейските граждани, че разширяването на Европейския съюз е в негов интерес, особено предвид по-опасната и непредвидима геополитическа среда.


„Войната на Русия срещу Украйна доказа, че има силна нужда Европа да се адаптира към по-опасна и непредсказуема геополитическа среда и че част от тази адаптация е разширяването на Съюза. В учебните дни на Европейската народна партия (ЕНП) в Сплит Фон дер Лайен подчерта, че е много важно да се обясни на държавите-членки и гражданите, че, „в новата геостратегическа среда разширяването на темата на заслугите ни укрепва и е в наша полза”, предаде „Хина”.

Фон дер Лайен заяви това на пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович и президента на ЕНП Манфред Вебер.

Тя добави, че Съюзът е увеличил усилията си за отбранителен съюз и е засилил връзките със съюзниците от НАТО и други доверени партньори. Съюзът е предоставил досега военна и финансова помощ на Украйна с над 81 милиарда евро.

„Руското енергийно изнудване се провали, тъй като Европа се освободи от зависимостта си от руските енергийни продукти и цените паднаха до предвоенните нива“,каза тя.

Председателят на ЕК обаче каза, че е изключително важно ЕС да работи за разработването на чисти технологии, защото те укрепват неговата независимост и конкурентоспособност и създават нови работни места. /БГНЕС

Категории: