Фон дер Лайен обяви предстоящо отпускане на средства за Полша

ЕС ще отпусне средства за Полша като признание на усилията на новото правителство да приведе страната в съответсвие с принципите на правовата държава, обяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, след среща с полския премиер Доналд Туск предаде АФП.


"Следващата седмица ще бъдат взети две решения относно европейските фондове", заяви Урсула фон дер Лайен, визирайки общата сума от до 137 млрд. евро по европейските фондове за възстановяване и сближаване, блокирани след дългогодишно противопоставяне между Брюксел и предишното правителство.

"Вашите усилия са важни, като се имат предвид реформите, които започнахте, и мерките, които предприехте по отношение на независимостта на съдилищата", похвали тя по време на среща с медиите.

Ръководителят на европейския изпълнителен орган приветства плана за действие, който полското правителство представи на държавите членки тази седмица, "много силно изявление, ясна пътна карта за Полша".

Основните точки на плана, представен от Полша за възстановяване на независимостта на съдебната власт, се отнасят до статута на Националния съвет на съдебната власт, Върховния съд, Конституционния съд и обикновените съдилища, както и до разделянето на функциите на министъра на правосъдието и ръководителя на Националната прокуратура.

Варшава вече е приела или стартирала редица инициативи и законопроекти, насочени към привеждане на съдебната система в съответствие с демократичните стандарти.

През декември 2017 г. Европейската комисия активира член 7 от Договора за ЕС срещу Полша, предвиден в случай на заплахи за върховенството на закона.

Тази процедура - която оттогава е задействана и срещу Унгария - теоретично може да стигне до спиране на правото на глас на дадена държава в Съвета на ЕС. /БГНЕС