Фон дер Лайен: ЕС подготвя Фонд за суверенитет и Закон за нулевата индустрия

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви подготовката на "Фонд за суверенитет" и "Закон за нулевата индустрия", за да защити индустриалната база на Европа от огромните субсидии от САЩ и Китай.

„Европейският фонд за суверенитет ще бъде част от средносрочния преглед на бюджета ни за тази година", заяви тя в речта си на Световния икономически форум в Давос, а "Законът за нулевата индустрия" ще има за цел да стимулира чистите технологии в блока“.

Тя изрази загрижеността на Европа във връзка със Закона за намаляване на инфлацията в САЩ (IRA).

По думите ѝ европейските страни и САЩ заедно влагат почти един трилион евро за ускоряване на икономиката на чистата енергия.

„Това има потенциала да даде огромен тласък на пътя към неутралност по отношение на климата“, каза тя. „Но не е тайна, че някои части на IRA предизвикват редица опасения по отношение на стимулите за бизнеса. Ние работим с нашите приятели от Съединените щати, за да намерим решения, така че произведените в Европа компоненти и автомобили също да могат да се възползват от Закона за намаляване на инфлацията“.

Целта е да се избегнат преструктурирания в трансатлантическата търговия и инвестиции“, каза Фон дер Лайен, „Но трябва да гарантираме, че съответните ни пакети са справедливи".

Фон дер Лайен обясни, че определянето на съвместни стандарти ще позволи на Европа и САЩ съвместно да се възползват от направените разходи.

„Конкуренцията и търговията са ключът към ускоряване на климатичната неутралност“, каза тя и добави: „Ние, европейците, трябва да се погрижим по-добре за нашата индустрия за чисти технологии“.

„Европейският съюз ще подготви закон, който да улесни зелената индустрия, и ще го подкрепи с държавна помощ и Европейски фонд за суверенитет, за да попречи на компаниите да се преместят в Съединените щати“, каза Фон дер Лайен.

Тя каза, че планът е част от индустриалния план на ЕС "Зелена сделка", който има за цел да превърне Европа в дом на чистите технологии и промишлените иновации в стремежа за постигане на нулево нетно потребление.

"За да помогнем това да се случи, ще предложим нов Закон за промишлеността с нулево потребление Целта ще бъде инвестициите да се насочат към стратегически проекти по цялата верига на доставки. Особено ще разгледаме как да опростим и ускорим издаването на разрешителни за нови производствени обекти за чисти технологии", каза тя.

Целта е европейските индустрии да останат в Европа, а не да се преместват в САЩ, за да се възползват от схемата за субсидиране на екологични производства на стойност 369 млрд. долара.

Фон дер Лайен обясни: "За да запазим привлекателността на европейската промишленост, е необходимо да бъдем конкурентоспособни на офертите и стимулите, които в момента се предлагат извън ЕС“.

Урсула фон дер Лайен разкритикува усилията за привличане на европейската индустрия за чисти технологии в Китай и заплаши с разследване на китайските субсидии.

"Виждаме агресивни опити за привличане на нашия промишлен капацитет в Китай и другаде", заяви Фон дер Лайен на Световния икономически форум в швейцарското алпийско село Давос.

Обръщайки се към търговията, Урсула фон дер Лайен каза, че Европа "усилено се опитва да разреши" различията си с Обединеното кралство. /БГНЕС, АФП, Гардиън