Фирми укриват данни за токсичността на пестицидите от ЕС

Няколко големи компании за агрохимикали не са разкрили пред властите на Европейския съюз проучвания, оценяващи токсичния ефект на пестицидните съставки върху развитието на мозъка, се казва в изследване.


Деветте проучвания, които разглеждат как различни девет химически съединения на пестициди влияят върху невротоксичността на развитието (DNT) при плъхове, обаче са били споделени с регулаторните органи в Съединените щати, твърдят в доклада базираните в Швеция изследователи.

Двете компании, които стоят зад по-голямата част от проучванията - германският химически гигант Bayer и швейцарската селскостопанска фирма Syngenta, заявиха, че са спазили всички регулаторни изисквания.

Изследователите заявиха, че тяхното проучване, публикувано в списание „Environmental Health“, е първото, което се опитва да определи количествено привидно "повтарящия се феномен" на компании, които не разкриват проучвания за DNT пред органите на ЕС.

"Възмутително и невероятно е, че голяма част от тези изследвания не стигат до властите, както изисква законът", каза пред АФП съавторът на изследването Аксел Мие от Стокхолмския университет.

Изследователите са разгледали проучванията за DNT на химически съединения на пестициди, предоставени на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) през последните десетилетия.

Те установилиа, че от 35 проучвания, проведени между 1993 и 2015 г. и предоставени на EPA, 9 не са били споделени с органите на ЕС.

Проучванията са проведени върху бременни плъхове, като е проверявано дали потомството на изложените на въздействието на съединенията страда от проблеми в развитието.

Намаленото наддаване на тегло, забавеното полово съзряване и влошената двигателна активност са сред страничните ефекти, докладвани при възрастното потомство.

Четири от деветте пестицидни съединения вече са изтеглени от пазара на ЕС, а други четири в момента се преразглеждат, каза Мие.

"Трябва да има правни последици - и то сериозни, за компаниите, ако не спазват закона", каза той.


Bayer и Syngenta, които са били спонсори по три от проучванията, отхвърлиха заключенията на изследването.

В изявление, изпратено до АФП, Bayer заяви, че "винаги е представяла необходимите изследвания, които са се изисквали от тогавашните разпоредби на ЕС", като добави, че процесът се е променил през годините.

Syngenta заяви, че е "изпълнила всички искания за данни от ЕС и Швейцария", като добави, че въпросните изследвания са били изготвени, за да отговарят на регулаторните насоки на САЩ.

„Защита за мозъците на нашите деца"

Говорител на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) заяви, че през 2021 г. влиза в сила по-строго законодателство в тази област, което изисква от компаниите да споделят "всички проучвания за безопасност" на своите продукти.

Съавторът на изследването Кристина Руден призова органите на ЕС да сверяват данните с ЕРА и други регулаторни органи, което е лесно изпълнимо.

Тя добави, че " най-важното действие е да се премахне от производителите отговорността за тестването на химикали и тя да се върне на органите".

Макар че изследванията върху плъхове не са пряко приложими към хората, целта на изследванията на DNT е да се предпазят хората от химикали, които биха могли да повлияят на тяхната концентрация, внимание, координация, учене, памет и коефициент на интелигентност, каза Мие.

"Става дума за защита на мозъците на нашите деца", добави Руден. /БГНЕС