Фирма "Тера уей промишлени иновации" наградена за иновации в земеделието и торовете на АГРА 2024

Фирма "Тера уей промишлени иновации" получи наградата за иновации в селското стопанство в раздел торове на тазгодишното изложение АГРА 2024, което се провежда в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Мартин Тинчев получава наградата

„Благодаря Ви за оценката, която давате на нашата компания "Тера уей промишлени иновации" за иновации още при първото ни участие на международното изложение АГРА. Ние сме компания, която поставя като най-висша ценност здравето на хората и чистотата на околната среда. Това е с основата на иновативните решения, които предлагаме в областта на наторяването и с тяхна помощ постигаме високи добиви в земеделието“, заяви при получаването на наградата Мартин Тинчев, изпълнителен директор на "Тера уей промишлени иновации"

Компанията предлага продуктите „Азотовит“ и „Фосфатовит“. Бактериите в тях са азотофиксиращи и фосфор-калиево фиксиращи, разказа на свой ред експерт-агрономът Васил Христов. Той обясни, че бактериите в единия тор, който предлага "Тера уей промишлени иновации", осигуряват 4 кг азотоактивно вещество на декар за сезон, а другите - 2,5 кг фосфор и 3 кг калий.

„При използването на нашите продукти, растението получава един постоянен прием на МПК за целия период от вегетация и по този начин спомага за развитието му“, добави експертът. Бактериите разграждат мъртвите тъкани, които се намират в почвата от културите, засяти преди това на нивата. "Тера уей промишлени иновации" е вносител на двата тора в България, а бактериите в тях са патентовани в Русия.

„Разбиват молекулата на неусвоимата част от органичните торове и позволяват на растението да я приеме. По този начин получава азот веднъж от въздуха и втори път от почвата“, уточни Христов. Продуктите на компанията могат да бъдат смесвани с всички препарати за растителна защита и срещу вредители, с изключение на съдържащите мед, защото могат да убият част от бактериите. Могат да се използват в биологичното земеделие. Торовете са универсални и подходящи за всякакви култури - от зърнени и зеленчукови и до саксийни растения.

„Третираните с „Азотовит“ и „Фосфатовит“ се развиват много по-усилено. След 30 дни те са по-дебели и с по-наситен цвят, а при братенето на пшеницата от основния корен излизат 3, 4 и дори 5. Когато не е използван нашият продукт, то е в много ранен етап и се случва да има само две разклонения”, обясни Христов.

Самото хранене на растението при използването на торовете се извършва чрез микробиологичните процеси, които са съсредоточени в кореновата система и по този начин то си получава притока от хранителни вещества. „При другите препарати всичко това е вкарано по изкуствен начин. Бактериите при нашите продукти са живи, докато е живо и растението, като то се храни постоянно“, каза още експертът. Културите може да бъдат обработени по два начина. При първият се обработват семената, а ако не - растенията могат да бъдат напръскани или торът да бъде вкаран чрез капково напояване.

АГРА 2024 по традиция се провежда в Международен панаир Пловдив, изложението продължава до 24 февруари включително. /БГНЕС