Финландската сауна влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

Финландската национална традиция за ползване на сауна е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщи министерството на образованието и културата на Финландия.

Досега Финландия не е попадала в този списък на ЮНЕСКО, съобщава РИА Новости.

"Ползването на сауна е неразделна част от ежедневието и почивните дни, както и благосъстоянието и начина на живот на финландците, и подчертава равенството и взаимното уважение между хората. Това е първата позиция на Финландия в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя ще направи сауната ни още по-известна по целия свят", каза министърът на науката и културата Аника Саарико.

Според министерството, почти 90% от финландското население ходи на сауна веднъж седмично. Във Финландия има над 3 милиона сауни при население от 5,5 милиона души.

Финландия ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство през 2013 г. До днешното заседание на ЮНЕСКО списъците съдържаха общо 549 елемента от 127 държави.

Следващата номинация на Финландия за регистрация в списъка на ЮНЕСКО е народната музикална традиция на свирене на цигулка в общността Каустинен и скандинавската традиция в производството на клинкерни лодки. Решение по двата елемента се очаква през декември 2021 г. /БГНЕС