Финалите на WTA се завръщат след две години пауза

Най-добрите осем тенисистки за 2021 година ще премерят сили в юбилейното 50-то издание на Финалите на WTA в Гуадалахара, Мексико в периода 10-17 ноември. Последното издание на турнира се проведе в края на 2019 година в Шънджън, Китай, когато австралийката Ашли Барти триумфира с титлата, а през миналата година надпреварата бе отменена заради пандемията от коронавирус. Престижната надпревара трябваше да се провежда в Китай в продължение на десет години, но заради пандемията тази година ще бъде в Мексико.

Сабаленка е поставена под номер 1 при отсъствието на последната шампионка Ашли Барти.

Сега световната номер 1 Барти се отказа от участие във Финалите, за да избегне тежката карантина при завръщането в родината си, която би нарушила нейната подготовка за Откритото първенство на Австралия през януари. В нейно отсъствие първа поставена в схемата е Арина Сабаленка от Беларус, а другите седем участнички са Барбора Крейчикова (Чехия), Каролина Плишкова (Чехия), Мария Сакари (Гърция), Ига Швьонтек (Полша), Гарбине Мугуруса (Испания), Паула Бадоса (Испания) и Анет Контавейт (Естония).

Любопитно е, че от надпреварата липсват три от носителките на титли от Големия шлем за годината - японката Наоми Осака, която спечели Аустрелиън Оупън, сложи преждевременен край на сезона си през лятото заради проблеми с менталното си здраве, шампионката от Уимбълдън Барти отказа участие, а изненадващата победителка от Откритото първенство на САЩ Ема Радукану нямаше време да натрупа достатъчен актив точки, за да попадне сред най-добрите осем. За сметка на това шест от участничките в Мексико са дебютантки - Сабаленка, Крейчикова, Сакари, Швьонтек, Бадоса и Контавейт.

Тенисистките са разпредели в две групи, като в група "Чичен Ица" попадат Сабаленка, Сакари, Швьонтек и Бадоса, а в група "Теотиуакан" Крейчикова, Плишкова, Мугуруса и Контавейт. Експертите определят Плишкова за фаворитка в своята група, тъй като тя има общ баланс 13-2 в мачовете със своите опонентки. Чехкинята е и най-опитната тенисистка в Гуадалахара, като това ще бъде петото ѝ поредно участие във Финалите на WTA, а в последните три издания тя достигна полуфиналите. В другата група Ига Швьонтек е единствената с титла от Шлема, но най-опитна е Сабаленка, която има и най-добър баланс в мачовете с другите тенисистки (5-2).

Каролина Плишкова.

В първия ден на турнира в сряда ще се изиграят два мача на сингъл: Крейчикова - Контавейт и Плишкова - Мугуруса. Програмата за деня започва в 22:00 часа българско време. Наградният фонд за турнира на сингъл е 5 милиона долара, а победителката може да вземе до 1500 точки за световната ранглиста, ако спечели и петте си мача. /БГНЕС