"Фигаро": В Сърбия на Вучич господства зловещ култ към ген. Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговите привърженици все повече отдават почит на генерал Ратко Младич, известен като "касапина от Сребреница", осъден за геноцид от трибунала в Хага, пише френският вестник "Фигаро", коментирайки портрет на Младич, нарисуван върху стена в Белград.

„Президентът на Сърбия Александър Вучич сега открито защитава генерала от сръбската армия Ратко Младич, който беше осъден от Хагския трибунал за геноцид“, пише изданието.

Парижкият вестник описва неотдавнашните инциденти пред стенописа на улица „Негошева” в Белград, присъствието на полицията и задържането на активистката Аида Чорович, която хвърли яйца по появилия се преди няколко месеца портрет.

Вестникът посочва, че след това активист на Социалдемократическата партия на Сърбия е залял портрета с вар, след което група неизвестни младежи с качулки на главите са измили варта от стенописа, а полицията не е реагирала.

Изданието посочва, че вниманието на обществеността е било привлечено от Младежката инициатива за правата на човека по повод 9 ноември - Международния ден срещу фашизма.

„Фигаро” припомня, че президентът на Сърбия някога е бил член на Сръбската радикална партия на Воислав Шешел и министър на информацията по времето на югославския диктатор Слободан Милошевич.

Отново се прояви истинският характер на този, който лично свали плочата от ул. „Зоран Джинджич” - прогресивният премиер, убит през 2003 г., за да я замени с плочата на Ратко Младич, пише изданието, намеквайки за Вучич.

Историкът Миливой Беслин заяви, че сегашните власти въвеждат „фашизъм, отричат геноцида в Сребреница и връщат страната към 90-те години на миналия век“.

„Властите искат да изпратят послание, че само сърби са били жертви на разпадането на Югославия. Процесът на справяне с миналото спря през 2015 г., както и процесът на помирение със съседите“, каза Наташа Кандич, която е основател на Центъра за хуманитарно право.

Вместо да консолидират мира, лидерите на Сърбия и на Република Сръбска в продължение на две години развиват концепцията за "сръбския свят". Така Баня Лука и Белград отбелязаха на 15 септември Деня на единството и сръбското знаме с шествия на привърженици, патриотични песни и военни учения, добави парижкият „Фигаро“. /БГНЕС