Фидан, Вархей: Подобряването на сътрудничеството ЕС-Турция е от ключово значение

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан и еврокомисарят по въпросите на разширяването и добросъседството обсъдиха засилването на отношенията между ЕС и Анкара, предаде Анадолската агенция.


Двамата подписаха договор за 781 млн. евро в областта на миграцията.

Фидан заяви, че ЕС се нуждае от смели стъпки и воля за напредък в отношенията с Турция.

По думите му те не трябва да бъдат "заложник на интересите на някои страна. Очакваме от Европейския съюз да не толерира политически пречки. Искаме да да бъде проявена необходимата воля за напредък в отношенията ни и да се действа по-смело", каза той.

Припомняйки оценките на президента Реджеп Тайип Ердоган относно перспективата на Турция за членство в ЕС след изборите в Турция, министър Фидан заяви: "Няма промяна в перспективата на Турция за членство в ЕС. Това е една много силна политическа воля“.

Турският външен минисър засегна и въпроса за неотдавнашните сблъсъци между арабските племена в Северна Сирия и терористичната групировка ПКК. Той настоя САЩ трябва да прекратят политиката на натиск върху арабите в Сирия.

Като подчерта, че бунтът на арабските племена срещу окупацията на ПКК в Сирия е събитие, който Турция предвижда, Фидан каза, че не би бил възможен друг изход.

"Политиката на потискане на арабите в региона, особено от страна на сирийския клон на ПКК, трябва да бъде прекратена. Трябва да се сложи край на представянето на терора като легитимна сила в региона и превръщането му в инструмент за потисничество. Така че ако не бъде сложен край на това, тези конфликти, които виждаме, ще са само началото."

От своя страна Вархей заяви: "Мисля, че можем да подобрим отношенията между ЕС и Турция“.

Комисарят по разширяването на ЕС посочи, че двете страни имат много силни политически и икономически ангажименти, една към друга.

Вархей подчерта, че отношенията с Турция винаги са били от ключово значение.


"Когато става въпрос за миграционната вълна и за щетите от разрушителното земетресение, ние сме били заедно с турския народ и сме реагирали заедно на колебанията в този важен, от геополитическа гледна точка, регион. Турция е приятелска страна за нас“, заяви той.

Като отбеляза, че по време на срещата са били обсъдени новите предизвикателства и начините за справяне със затрудненията, породени от геополитическата обстановка, Вархей каза: "Искаме заедно да гарантираме мира, стабилността и просперитета на региона".

"Основната цел на днешното ми посещение, е да проектирам това сътрудничество. Всички виждаме, че партньорството между ЕС и Турция има много голям потенциал", уточни комисарят.

Освен това Вархей заяви, че Брюксел и Анкара искат да допринесат за възстановителните работи и реконструкцията чрез Форума за солидарност на ЕС, като добави: "Това беше поискано и от Турция - фонд от 400 млн. евро. В момента той се намира в ЕК и се оценява от Европейския парламент в съответствие с препоръките на Комисията."

Вархей обяви, че Европейската инвестиционна банка е дала положителна обратна връзка и че фондът ще бъде използван за общините в засегнатите от земетресението региони.

Комисарят подчерта и добрата работа, която Анкара върши по отношение на миграцията.

"Турция прие 4 милиона бежанци от Сирия. Тя подслонява тези хора в продължение на много години и в момента са отпуснати 1 млрд. евро, но, разбира се, това не покрива всички разходи на Анкара. Ние сме наясно с това, но днес подписваме окончателния договор. Той е на стойност 781 млн. евро. Това е най-големият договор, който ЕС някога е подписвал в областта на миграцията и ще бъде използван директно за бежанците в Турция“, съобщи Вархей.

В отговор на въпрос относно присъединяването на Турция към ЕС, Вархей заяви, че изявленията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел са били чути навсякъде и че може да потвърди, че Европейската комисия е готова за процес на разширяване.

"От наша страна работим непрекъснато. Накрая виждаме, че държавите членки бавно предприемат политически действия и правят инвестиции. До 2030 г. ще има нови членове. Ще има нови членове", допълни комисарят. /БГНЕС