Фестивалът в Кан отличи победителите: Френска съдебна драма грабна "Златна палма"

Напрегнатата съдебна драма за писателка, обвинена в убийството на съпруга си, получи "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан, с което завърши силната година за жените режисьори, предаде АФП.


Френската режисьорка Жустин Трие спечели голямата награда на фестивала за завладяващата и ледена драма, водена от силното изпълнение на германската актриса Сандра Хюлер, която участва и във филма "Зона на интерес", спечелил голямата награда за второ място.

Приемайки "Златната палма" в Кан, френската режисьорка Жюстин Трие критикува правителството на президента Еманюел Макрон заради "шокиращото" потушаване на скорошните протестите.

"Страната пострада от исторически протести във връзка с реформата на пенсионната система. Тези протести бяха отречени... потиснати по шокиращ начин", каза тя в речта си, когато получи голямата награда на филмовия фестивал в Кан за съдебната драма "Анатомия на едно падане".

Японецът Коджи Якушо спечели наградата за най-добър актьор в Кан във филма "Perfect Days" на германския режисьор Вим Вендерс, трогателен разказ за чистач на тоалетни в Токио, предаде АФП.

"Искам специално да благодаря на Вим Вендерс... който наистина създаде един великолепен герой", каза той при получаването на наградата.

67-годишният Якушо се появява в повечето сцени на "Perfect Days" като загадъчен мъж без приятели, който се задоволява да прекарва свободното си време в четене, поливане на растенията, правене на снимки и слушане на песни от стереоуредбата на колата си.

В продължение на повече от четири десетилетия в киното многостранният актьор е изпълнявал различни роли - от военачалници и гангстери до убийци и полицаи, а сега и като човек, който поддържа обществените тоалетни в Токио чисти.

През 2005 г. той преминава в Холивуд с филмите "Мемоарите на една гейша" и "Вавилон" година по-късно.


"Вим ми беше дал много малко информация... Имаше много мистерия. Дори и днес това е герой, за когото не знам почти нищо", казва той за ролята си, която не включва почти никакъв диалог.

"За първи път снимах по този начин, за много кратък период от време, без репетиции", казва той за работата си с един от гигантите на европейското кино.

77-годишният германец Вендерс спечели голямата награда "Златна палма" в Кан през 1984 г. за "Париж, щата Тексас".

Роден през 1956 г. в Исахая, префектура Нагасаки, Якушо първо работи като служител в кметството, преди да се насочи към актьорството през 1979 г., след като вижда обява във вестник.

От 800 кандидати той е един от четиримата избрани, "а днес аз съм единственият, който е актьор", казва той пред френските медии през 2003 г.

Първата му голяма роля, която спомага за развитието на кариерата му, е в популярния хит "Тампопо" (1985 г.) за издирването на рецепта за супа.

Оттогава насам сред забележителните му филми са "The Eel", носител на "Палма" през 1997 г., и "The Third Murder" през 2017 г.

През 2009 г. заснема първия си и единствен игрален филм " Toad's Oil", в който изпълнява и главната роля.


Турската актриса Мерве Диздар спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Кан за филма "За сухите треви", последния филм на любимеца на фестивала Нури Билге Джейлан, предаде АФП.

Тя каза, че играе "човек, който се бори за живота си и е преодолял много трудности".

"При нормални обстоятелства щеше да ми се наложи да работя усилено върху тази героиня, за да я разбера, но аз живея в част от страната, която ми позволи да разбера напълно коя е тя", каза тя.

"Разбирам какво е да си жена в този район."

Филмът се фокусира върху отчаян учител, разочарован от живота си в отдалечено анадолско село.

Заснет във визуално завладяващия стил на Джейлан, той разглежда отношенията между учители и ученици и корените на политическата ангажираност.

Преди това Джейлан печели "Златна палма" за "Зимен сън", наред с многобройните награди, които е получавал през годините на филмовия фестивал в Кан. /БГНЕС