Фернандеш изпрати Португалия в елиминациите на Световното

Бруно Фернандеш вкара два гола за победата на Португалия над Уругвай с 2:0 и ги изпрати в елиминационната фаза на Световното първенство заедно с Франция и Бразилия. Полузащитникът на Манчестър Юнайтед вкара девет минути след началото на второто полувреме, а след това добави и дузпа след игра с ръка на Хосе Мария Хименес. След като Португалия вече се класира, сега Уругвай трябва да победи Гана в последния си мач от група H, за да има някакъв шанс също да продължи напред. И двете страни направиха по три промени в сравнение с първите си мачове, като Португалия включи ветерана Пепе на мястото на контузения Данило Перейра.

Бруно Фернандеш реализира и двата гола за "мореплавателите".

Португалия доминираше през първото полувреме, като владееше топката и създаде няколко шанса, но така и не изпробва вратаря на Уругвай Серхио Роше. Нападателите на Уругвай Единсон Кавани и Дарвин Нунес не получаваха топката, но южноамериканците все пак имаха най-добрата възможност през първата част. Родриго Бентанкур пое топката в собствената си половина и се втурна напред, като се измъкна между двама защитници и се озова един на един с вратаря Диого Коща, който се разтегна добре, за да спаси удара на полузащитника. Капитанът на Португалия Кристиано Роналдо беше до голяма степен анонимен през първите 45 минути, но зарадва феновете с пас с рамо, с който изведе Уилям Карвальо, който стреля от воле.

След почивката Фернандеш си освободи пространство отляво и подаде към наказателното, а Роналдо преодоля засадата, за да се опита да стреля с глава. Когато топката се загнезди във вратата, Роналдо тръгна да празнува, но ФИФА реши, че не е докоснал топката, като по този начин го лиши от девети гол на Световно първенство, с който щеше да се изравни с великия португалец Еузебио. Треньорът на Уругвай Диего Алонсо пусна в игра нападателите Макси Гомес и Луис Суарес, когато южноамериканците започнаха да упражняват натиск и двамата бяха близо до изравнителен гол.

Гомес стреля от 20 метра, но ударът му се отби от гредата, докато Суарес удари страничната мрежа от близко разстояние. След като 90-те минути почти изтекоха, Фернандеш финтира Хименес, чиято ръка отклони топката от полузащитника и му попречи да се озове един на един с Роше. Иранският съдия Алиреза Фагани отсъди дузпа след проверка на VAR, а Фернандеш реализира. След това той почти завърши с хеттрик, но удари гредата от 20 метра. /БГНЕС