ФЕД: Предстоят още повишения на лихвените проценти в САЩ

Централните банкери на САЩ остават решени да продължат да повишават лихвените проценти, за да потиснат покачването на цените, но се съгласиха, че би било уместно да забавят темпа на повишаване "в някакъв момент", заявиха от Федералния резерв.

В протокола от заседанието през юли, което доведе до второто масирано увеличение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта, представителите на Фед заявиха, че ще е необходимо известно време, за да се понижи "неприемливо високата" инфлация обратно близо до целта от два процента, съобщи АФП.

Но много служители на срещата предупредиха, че съществува "риск" Фед да отиде твърде далеч, тъй като се опитва да охлади търсенето, за да намали цените, които нарастват с най-бързи темпове от повече от 40 години.

Централната банка повиши основния лихвен процент по кредитите четири пъти тази година, включително две масирани увеличения с по три четвърти пункта през юни и юли, след като годишната инфлация в САЩ скочи до 9,1% през юни.

В дните след последното заседание на Фед финансовите пазари бяха окуражени от коментарите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който сигнализира, че в крайна сметка ще настъпи забавяне на бързото повишаване на лихвите.

Директорът на Федералния резерв Джером Пауъл

Но високопоставените лица се опитаха да разсеят част от този излишен оптимизъм, подчертавайки в последните си речи, че централната банка е решена да продължи битката си с инфлацията - послание, което намери отражение в протокола.

Налице са някои положителни признаци, тъй като потребителските цени се забавиха през юли до 8,5%, а рязко покачващите се цени на газа, изострени от войната в Украйна, спаднаха през последните седмици.

Членовете на определящия политиката на Фед Федерален комитет по операциите на открития пазар (FOMC) отбелязаха неотдавнашния спад на цените на енергията, както и някои признаци, че ограниченията в предлагането са намалели.

Въпреки това те заявиха, че на спадащите цени на петрола "не може да се разчита" за понижаване на общата инфлация, а вместо това забавянето на търсенето ще бъде ключов фактор за ограничаване на ценовия натиск - се казва в протокола.

Бързите, агресивни ходове на централната банка започнаха да оказват влияние и макар че според високопоставените лица икономиката на САЩ би трябвало да продължи да се разширява през втората половина на годината, "мнозина очакваха, че растежът на икономическата активност ще бъде с темп под тенденцията", се казва в протокола.

Макар че пазарът на труда остава силен, мнозина отбелязаха "някои несигурни признаци", че условията за работа са започнали да се "смекчават".

През миналия месец в най-голямата икономика в света все още имаше почти две свободни работни места за всеки безработен в работната сила.

Същевременно американските потребители продължиха да харчат въпреки високите цени, черпейки от запасите си от спестявания, макар че данните сочат преориентиране към услугите и отдалечаване от автомобилите и други скъпи стоки, а повишаването на лихвите по ипотечните кредити започна да забавя активността в жилищния сектор. /БГНЕС