Фандъкова: Банята в „Овча купел“ ще е готова през юни 2024 г.

Реставрираната минерална баня в столичния квартал „Овча купел“ ще отвори врати през юни месец догодина. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова, която инспектира на място дейностите по изпълнението на реставрацията на сградата, предаде репортер на БГНЕС.


"Вече се вижда как ще изглежда фасадата, изключително красиво е. Това е третата поредна сграда на минерална баня в София, която спасяваме. Доста работа е свършена. Основно сега се съсредоточават усилията върху покрива, за да може накрая на месеца да се покрие и разбира се продължава усилено работата по реставрацията. През средата на следващата година - юни месец трябва да бъде завършена", подчерта Фандъкова.

Банята ще бъде реставрирана като рекреативен център с използване на минералната вода.

“Много е работата и трябва да бъде внимателно извършвана. Работата е ювелирна и всяко нещо трябва да бъде такова, каквото е било в миналото и каквото е заложено в проекта”, добави Фандъкова.


Тя уточни, че оставя на следващия кмет на столицата да направи довършителните дейности по сградата и да пререже лентата. “Надявам се работата да не спира, а да продължи, защото това ще бъде голяма придобивка не само заради красотата на сградата, но и ще възстановим дейността ѝ”, посочи кметът на София.


Фандъкова поясни, че в сградата ще има всички възможни процедури за един модерен балнеоцентър, но освен това ще има и лаборатории към научните институти, за да може дейността по изследване на минералните води и лечения да върви едновременно.

“Средствата са осигурени. Около 8 млн. лева е стойността на целия проект. Повече от половината са осигурените средства от Столична община, а около 3 млн. лева са средства по оперативна програма “Наука и образование”, допълни тя. Според нея в момента доста се говори за използването на минералната вода и запазване на културното наследство.

"Всички обещават, но това, което го обещават, ние го правим и съм щастлива, че мога да отчета един ангажимент, който бях поела и който изпълнявам”, подчерта Фандъкова.

Инж. Борис Чилев, заместник-директор на Регионалния исторически музей, посочи, че вътре в сградата ще има рекреативен център, в който ще се използва лековитата минерална вода.

“Има няколко вида сауни, ще има два горещи басейни, ще има процедури за лице, терапия за коса, солна стая и зимна градина”, обясни той и уточни, че касетираните тавани и фаянсовите плочки по стените ще бъдат реставрирани. /БГНЕС