Фандъкова обеща да не приема обекти без граждански контрол

Проблемите с некачествените ремонти в София се дължат на много фактори. Не е тайна, проблемът с недостига на работници във всеки сектор, не само в този. Но това си е проблем на фирмите, това не е мой проблем. Това заяви пред БГНЕС кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес връчи договорите на 15 неправителствени организации, спечелили финансиране по пилотната програма на общината „Социални иновации“.

„Мой проблем е ако фирмата се опита да излъже или да подведе, надявайки се, че ще й се размине. Аз и моят екип сме доказали, че не им се разминава. Санкциите са много сериозни за всички, които са се опитали да не си свършат работа или да не я свършат в срок или качествено. Санкциите са изключително сериозни“, подчерта Фандъкова и добави, че няма да бъде приет нито един обект, който не може да издържи на контрола на надзорната фирма и този на гражданите, както се случи с ремонта на градинката „Св. Климент Охридски“. Кметът припомни, че е спряла дейностите, които фирмата трябва да изпълни по договор докато не бъдат отстранени забележките на надзорната фирма. Фандъкова подчерта, че това е за сметка на фирмата, на която продължава да тече срока. Тя уточни, че при неспазване на срока за приключване на работата по обекта на фирмата ще бъде наложена глоба в размер на 178 хил. лева за всеки ден забавяне.

„Много е важен контролът, важно е заложените по договор изисквания да се спазват и разбира се важни са санкциите и нашите възможности да реагираме тогава, когато някой не си върши добре работата“, обясни тя.

Кметът добави още, че e безкомпромисна към изпълнителите, които не си вършат качествено работата.

„Така съм работила и досега и така ще продължа да работя, без да се интересувам от това коя е фирмата и какви са причините. Има ясни ангажименти, ясни отговорности и в целия процес трябва да се носи персонална отговорност на всяко ниво“, беше категорична Фандъкова и подчерта, че ремонтите, които предизвикаха широка обществена реакция все още не са приключили и използваната фраза от журналистите „ремонт на ремонта“ би следвало да се употребява когато нещо е завършено и се прави наново.

Няма казус в Младост

Има решение за уреждането на сметките по регулация на общинския съвет, което аз не подписах и няма да подпиша. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира предстоящия протест на жители на „Младост“ тази вечер.

„Реално там в момента няма казус. Има притеснение от гражданите, но трябва да знаят, че няма движение по този казус“, заяви Фандъкова.

Стана ясно още, че този район няма подробен устройствен план и строителството към този момент е невъзможно.

Недоволството на жителите на столичния район е продиктувано от планираното мащабно застрояване на квартала. Те са против намеренията инвеститор да построи 12 етажен хотел с прилежаща към него жилищна сграда и нова улица върху малката зелена площ между бл. 73 и бул. „Андрей Сахаров“. Според тях новата улица ще поеме огромния трафик от бул. „Йерусалим“ и бул. „Сахаров“ и ще преминава директно под балконите на живущите. Освен това ще бъдат унищожени и около двадесет иглолистни дървета. Заради това тази вечер, жители ще излязат на протест и планират да блокират движението по бул. „Йерусалим“. /БГНЕС