Фандъкова: До месец-два ще обявим процедурите от първия етап за ВиК проекти в София

Грижата за канализацията в „Горна баня“ и изобщо в район „Овча купел“ е доста сериозна от няколко години. Няколко етапа от канализацията се изпълниха. За съжаление, обемът, който се предвижда в първия етап на реализацията на Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП), не предполагаше включването и на този обект по много причини. Но ние не сме се отказали от нашите ангажименти. Това заяви пред БГНЕС столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя коментира отпадането на квартала от възможността на този етап да се добере до средства за изграждане на канализация.

„Освен оперативната програма, по която ще се финансират проектите по РПИП както в този, така и в следващия програмен период имаме и други източници на финансиране, така че със сигурност всеки един район и квартал, който има готовност за изграждане и се нуждае ще бъде разгледан поотделно. Рано е да се тревожат хората от „Горна баня“. Нека да уточним всички детайли. Ще направим специална среща, за да ги информираме“, посочи Фандъкова.

Попитана дали сме успели да вземем максималното финансиране по програмата, тя призна, че все още не сме взели средства, защото е трябвало да защитят регионалното прединвестиционно проучване, което се е оказала трудна задача.

„Нашето желание беше да включим много повече райони и квартали на София. Изискванията на Европейската комисия обаче са много конкретни, включително и изискванията за вида канализация - нещо, което много затрудни работата. Канализацията в София е строена по един начин, а сега изискванията са други и трябваше да се адаптираме в рамките на тази година. Ние залагаме всички обекти, които предварително бяхме планирали, но изпълнението ще бъде на два етапа. Отново с европейски средства. Първият етап в размер на около 100 млн. и ще бъде в рамките на този програмен период, вторият етап, който е на доста по-сериозна сума, ще бъде в следващия програмен период“, обясни тя и уточни, че процедурите по първия етап ще бъдат обявени до месец – два.

„За следващия етап се правят включително и отчуждения и градоустройствени процедури. Когато говоря за готовност трябва да се знае, че тези обекти изискват огромни инвестиции предварително, не за самото строителство, защото много от тях минават през територии, които не са общински, които са без градоустройствени процедури“, посочи Фандъкова.

Тя обяви още, че е поискано финансирането по ВиК проекти да бъде заложено и в националния план за развитие, който е бил представен наскоро.

„Там също има средства за ВиК. Така, че източници за финансиране има различни, важното е проект по проект, обект по обект да се разглеждат“, поясни тя. /БГНЕС