Фандъкова: Бюджетът изглежда колосален, но не е такъв

За съжаление бюджетът ни се струва колосален, но реално това е бюджет, в който влизат, в голяма степен, средствата, които са по държавно делегираните дейности. Това са заплатите на учителите, на социалните работници, на работещите в системата на здравеопазването.

Това каза за БГНЕС кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира бюджетът на общината за 2021 г. и увери, че е проследила общественото обсъждане в понеделник.

"Продължава увеличението на учителските заплати и на всички останали служби. Това създава усещането за това, че бюджетът е сериозен, а в същото време, в условията на криза не си позволихме да увеличим данъци и такси. Реално бюджетът, с който разполагаме от приходите от данъци и такси не позволява да се разгърнем така, както и на мен ми се иска”, заяви кметът.

По думите ѝ обаче са успели да осигурят допълнителни приходи за капиталовата програма от европейски програми.

„Тази година най-големият проект ще бъде реконструкцията на трамвайната линия на 5-цата по бул. „Цар Борис III“. Това се прави с европейски средства предимно. С такива средства продължаваме да работим по други ключови проекти, включително тази година работим за реконструкцията на театър София. Очакваме да подпишем споразумението, това ще бъдат допълнителни приходи. И заемът, който беше гласуван от СОС, от Европейската инвестиционна банка, инвестиционният заем за ключови стратегически инфраструктурни обекти“, посочи тя и добави, че продължава работата на районните кметове, които трябва да отговорят на очакванията на хората за ремонт на квартални улици, на тротоари.

„Тази година отново ще бъдат разпределени 10 млн. лв. директно към районните кметове, за да могат да се погрижат за тези неща. Имаме нови програми, които са важни – програмата, свързана с чистотата на въздуха – за т.нар. „кални точки“. Имаме много сериозна подкрепа от държавата за строителството на детски градини и училища. Тази година имаме повече средства за улично осветление. За първи път обособяваме бюджет за безопасност на движението“, обобщи кметът.

Сега предстои да бъдат обобщени предложенията, постъпили по време на общественото обсъждане и проектът да влезе в комисиите на Столичния общински съвет, след което общинските съветници трябва да приемат финансовата рамка. /БГНЕС