Фандъкова: Топлоподаването ще спре заради липсата на газ, а не заради дългове

Ако се спре топлоподаването в София, то ще е заради липсата на газ, а не заради задълженията на „Топлофикация–София“ към „Булгаргаз“. Това каза пред бТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Миналата седмица на няколко пъти представители на „Булгаргаз“ и на КЕВР си позволиха да заплашат софиянци, че няма да има газ от 1 септември като изтъкнаха причина задълженията на „Топлофикация“ към „Булгаргаз“. Да, „Топлофикация“ има задължения, но самият регулатор е признал, че тези задължения са равни точно на разликата между цените, на които „Топлофикация“ купува газ на цените, на които продава топлоенергия, така нар. недовзет приход. И не това е проблемът“, заяви тя.

Проблемът, който най-много притеснява Фандъкова, е дали има договорени количества газ, защото стана ясно, че проблемът е в несигурността на доставките.

„Най-лесно е, разбира се, да премахнеш най-големият клиент, с 1/3 потребление, и да кажеш реших проблема. Това не е решение на проблема. Ние настояваме да имаме гаранция, че над милион жители на София няма да останат на студено през зимата“, каза още кметицата.

Тя подчерта, че почти няма алтернативи. Според нея мазутът не е алтернатива.

„Това е решение за кратко, в много кризисна ситуация, а и всички ние си представяме какъв въздух бихме дишали, ако Топлофикация мине на мазут, а и аз не съм сигурна, че и мазут има достатъчно. Кризата при доставката на горива е сериозна, а и нямаме точна информация за съжаление. Никой не ни казва на какво можем да разчитаме, за да правим планове. Затова моят апел винаги е бил да се разговаря по тези въпроси на най-високо ниво, да се търсят решения, защото хората не бива да бъдат потърпевши“, заяви Фандъкова. /БГНЕС