Фандъкова: Центърът за енергийна ефективност – София отваря утре

От утре ще бъде отворен Центърът за енергийна ефективност – София. Целта е да подпомогнем етажните собствености за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност по Плана за възстановяване. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

"Това е може би най-важната мярка за намаляване потреблението на енергия и намаляване емисиите от CO2. Една задача, която сме си поставили, така че за нас е изключително важно да насърчим и подкрепим колкото се може повече собственици да се възползват от 100% финансиране по Плана до края на месец май", обясни столичният кмет, като подчерта, че след това идва втори етап на програмата.

Важно е да се уточни, че подаването на документи се случва по райони, тук само се получава помощ, ако гражданите не намерят информация онлайн.

Сградата е предложена от район „Слатина“, като центърът ще обслужва собственици в цяла София. „Във времето от 12.30 до 19.30 ч. всеки работен ден екип от 6 души, експерти в различни сфери от СО ще обслужват хората както на място, така и онлайн, ще отговарят на въпросите им, ще подпомагат координацията между различните структури и звена, за да може да сме полезни на хората, така че нека да се обръщат към тях“, обясни Фандъкова.
Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева уточни, че има две фази на кандидатстване – до 31 май 100% безвъзмездна помощ. „След това до края на годината има 20% съфинансиране, което ще изискваме от собствениците“, посочи тя. По думите й откриването на центъра идва в много важен момент не само за да подкрепи осведомеността на хората, но и да ги вдъхнови да търсят възможности, да не се отказват от такива не само по ПВУ, но и по новите програми, които стартират в България. „Тази проекта готовност, която ще получат собствениците чрез консултациите тук, може само да им бъде предимство във всяка една следваща фаза било то на ПВУ или пък оперативните програми, финансирани от ЕС“, подчерта Георгиева.
Кметът на район "Слатина" Георги Илиев отбеляза, че конкретно жителите на този район имат интерес към програмата. Той сподели, че идеята да създадат този център е дошла от многото запитвания от граждани кой ще ги консултира и още много въпроси, които е нормално до ги вълнуват, да получат по-бързо отговори на тях и да се включат в първия етап със 100% финансиране, както и в следващия, който е с 80% финансиране.
Освен директни консултации, ще се провеждат и различни семинари – информационни, обучителни, както за гражданите, така и за професионалистите. „Надявам се и колегите от другите райони да се включат активно, за да можем да бъдем полезни на гражданите, за да можем с максимален брой сгради да се включим и да има ефект за целия град“, каза още Фандъкова.
Центърът за енергийна ефективност – София се намира на ъгъла на ул. „Съединение“ и ул. „22 септември“. Молбата към гражданите е първо да потърсят онлайн информация и ако те могат да намерят в сайта на СО, или имат допълнителни въпроси, тогава да се обърнат към центъра. /БГНЕС