Фандъкова: Газ ще има за зимния сезон

"За зимния сезон газ ще има. Най-важно е да гарантираме отоплението в училищата и детските градини, не очаквам проблем. Подписан е договор между "Булгаргаз" и "Топлофикация", с който се гарантира наличието на достатъчни количества газ и за 2023 година". Това заяви по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ не се предвижда намаляване на уличното осветление, като икономии могат да се правят единствено в административните сгради. Фандъкова отбеляза, че официално инфлацията е над 18 процента.

„Ново увеличение не е решение, трябва да се търси начин за компенсации заради високата цена на газа. "Топлофикация" ще продължава да трупа дългове, дали ще стане държавна е въпрос на разговори, преговори, сметки, важно е да остане публична собственост, не се коментира вариант за приватизация", допълни Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че е необходимо да се реализира планът за модернизация на топлинното дружество.

Йорданка Фандъкова поясни, че всяка година се почистват около 100 километра речни корита и уточни, че превенцията е много важна. Кметът на София отрече да има липса на контрол на ремонтите в столицата. "Не отговаря на истината, че се режат цели павета", коментира Фандъкова във връзка с ремонта на жълтите павета на площад "Цар Освободител".

В понеделник започва цялостната реконструкция на улица "Кукуш" - подмяна на канализация, водопроводи, ново осветление. /БГНЕС