Фандъкова: ДБ иска да управлява, но не иска да работи; ДБ: Фандъкова се крие

Идвам на проверка и няма работници, няма кмет на район „Лозенец”. Демократична България иска да управлява, но не иска да работи.

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която направи изненадваща проверка на новострояща се детска градина в "Кръстова вада”, където завари само един работник. Тя обвини кметът на района Константин Павлов заради забавянето на строежа и липсата на контрол.

„Дойдохме не за първи път на внезапна проверка и виждаме, че има един работник, няма технически ръководител, няма контрол от районната администрация. Това е детска градина в един гъсто населен район, в който има много млади семейства“, заяви кметът.

В сряда съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов поиска оставката на Фандъкова заради поредните проблеми с приема в детските градини. Йорданка Фандъкова използва днешната ситуация, за да отговори.

Отговорността за забавянето на строежа на детската градина в „Лозенец” е на районния кмет – от Демократична България. ДБ, която иска да управлява в момента управлява 1/3 от София – всъщност районите, в които има недостиг, каза Фандъкова и добави, че за райони, за които има доказани забавяния, проектите ще бъдат изпълнявани от Столична община.

„16 детски градини се строят в този момент. Предстои да започнат още десетки детски градини, за които съм се борила и съм осигурила финансирането. Но трябва някой да контролира и да постигне резултат“, коментира кметът.

Фандъкова потвърди, че в следващите дни ѝ предстоят срещи с представители от Асоциацията на предприемачите, чиято цел е да се насърчи интереса на инвеститорите да могат да строят детски градини на партерни и първи етажи.

„Нещо, за което аз се борих. И се промени наредбата на Министерството на регионалното развитие, което вече е възможно“, заяви тя.

Архив: 2019 г.: Фандъкова проверява изграждането на нова детска градина в кв."Кръстова вада", район "Лозенец".

В отговор от Демократична България побързаха да реагират. Според тях Фандъкова е посочила “нереализирани” 100-тина нови места в “Кръстова вада”, но е пропуснала да спомене факта, че нейната администрация не може да осигури място за 100 пъти повече деца - тази година в София те са над 10 500. И това се повтаря всяка година. Пропусна да спомене и факта, че първият срок за завършване на детскатата градина е бил през 2018 г. - една година, преди Константин Павлов да бъде избран за районен кмет. Това е проект от 2015 г., обжалван до 2017 г., започнат през 2018 г. и спрян за 250 дни между средата на 2018 и началото на 2019 г. - време, в което районът се управлява именно от ГЕРБ.

Според ДБ Фандъкова се опитва да отклони вниманието с несъществуващ проблем. /БГНЕС

https://www.facebook.com/demokrati.bg/posts/1929679770529521