Еврозоната избягва рецесията, но остава в стагнация

През последната година икономиката на блока, който споделя еврото, е практически неподвижна, тъй като продължава да стагнира, се казва в анализ на "Евронюз".

През последните три месеца на 2023 г. икономическото производство в еврозоната остана непроменено, а в ЕС леко нарасна, което потвърждава първите оценки на Евростат.
Стагнацията на икономиката на еврозоната следва свиването с 0,1 % през предходното тримесечие, което означава, че блокът току-що е избегнал рецесията, като по същество е избегнал две последователни тримесечия на спад на брутния вътрешен продукт (БВП).
През последната година икономиката не показа никакви признаци на живот, като от началото на 2023 г. се свиваше или нарастваше с незначителните 0,1%.
На годишна база цифрите също сочат застой в икономиката - сезонно изгладеният БВП се е увеличил с 0,1% в края на 2023 г. след стагнацията през предходните три месеца.
Слабото представяне се дължи на зашеметяващото вътрешно търсене, по-специално в областта на инвестициите, според анализ на Barclays. Инвестиционната банка подчерта, че сред най-добре представилите се страни стагнацията във Франция е положителна изненада в сравнение с очакваното свиване, докато Италия и Испания, третата и четвъртата по големина икономика в блока, показаха устойчивост със съответно 0,2% и 0,6% растеж.
В същото време резултатите на Германия продължиха да се влошават, като БВП на страната се сви с 0,3% на тримесечна база - и с 0,2% в годишно сравнение.
Ако погледнем към цялостния европейски пейзаж, според Евростат най-голямо свиване е имало в икономиката на Ирландия, която се е свила с -4,8%, следвана от Естония (-3%) и Финландия (-1,3%).
БВП на Европейския съюз нарасна с незначителните 0,1 % в сравнение с предходните три месеца и с 0,3 %, ако се съпостави с резултатите от последните три месеца на предходната година.

Все повече работни места в Европа

Според предварителните оценки на Евростат през четвъртото тримесечие на 2023 г. броят на заетите лица се е увеличил с 0,3% в еврозоната и в ЕС в сравнение с предходните три месеца. Това означава, че 169,3 млн. души имат работа в еврозоната.
Заетостта също така се е увеличила с 1,3% в еврозоната и с 1,2% в ЕС в сравнение с последните три месеца на миналата година.
Пазарът на труда показва всички признаци на живот, като последните данни сочат растеж за две години и половина подред.

Смесена картина между икономиките на ЕС

Няколко държави от ЕС, отчитайки поотделно икономиките си, изпратиха смесен сигнал за европейския пейзаж.

Тъмна Финландия

Финландия се представя особено зле.
Икономиката на страната, която осигурява 1,7% от общия БВП на ЕС, навлезе в техническа рецесия в края на годината, тъй като производството ѝ спадаше в продължение на две последователни тримесечия; БВП се сви с 0,4% през последните три месеца на 2023 г. в сравнение с предходното тримесечие, след спад от 0,9% през трите месеца до септември.
В годишно сравнение БВП на страната се сви с 1,3% през последното тримесечие на 2023 г. след спада от 1,2% през предходния период, което е най-рязкото икономическо свиване от почти три години насам.
В началото на тази година Банката на Финландия заяви, че БВП на страната се очаква да се свие с 0,5% през 2023 г. и с 0,2% през тази година.
Централната банка отдава слабостта на икономиката на изоставащите експортни пазари, но очаква те да се възстановят по-късно тази година и предвижда подобряване на покупателната способност на домакинствата, тъй като инфлацията бързо се забавя. Очакване, което накратко може да важи за цялата еврозона.

Добри новини от Нидерландия

Задвижвана от силното потребление на домакинствата, Нидерландия се върна към растеж в тримесечно сравнение, тъй като през последните три месеца на 2023 г. холандската икономика нарасна с 0,3 % след 9 последователни месеца на спад.
В годишно сравнение обаче нейният БВП все още се свива с 0,5 % след спад от 0,8 % през предходното тримесечие, според първите оценки на статистическата служба на страната.

Възходи и падения в Румъния

Данните за БВП на Румъния изпратиха смесени сигнали на пазара. Според предварителните оценки на Националния статистически институт сезонно изгладеното производство се сви с 0,4% през последните три месеца на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. На годишна база обаче икономиката нарасна с 2,9%, надминавайки пазарните прогнози.

Унгария се връща на правилния път

Съседката на Румъния, Унгария, току-що излезе от отрицателната територия. Нейният годишен БВП се задържа през последното тримесечие на 2023 г. след три последователни периода на свиване.
В сравнение с предходното тримесечие унгарският БВП също е в стагнация, след кратък ръст от 0,8%, предшестван от четири последователни тримесечия на свиване, според данни на Унгарската централна статистическа служба.

Тревожни признаци в Полша

Полша, най-голямата икономика в ЕС, която не използва еврото, също отчете стагнация на икономическите резултати за същия период в сравнение с предходното тримесечие след ръст от 1,1% през предходните три месеца. На годишна база производството се ускори от 0,5% до 1% през последните три месеца на 2023 г.

Норвегия показва пътя

Според последните данни за БВП икономиката на Норвегия, която не е членка на ЕС, отново е на прав път.
Според статистическата служба на скандинавската държава през последните три месеца на 2023 г. производството ѝ е скочило с 1,5 % в сравнение с предходното тримесечие, след като през предходния период се е свило с 0,4 %.
Растежът се дължи главно на петролния и газовия сектор на Норвегия след санкциите срещу Русия. Отслабването на норвежката крона също стимулира износа, тъй като той се възстанови, нараствайки с 3,3% след мрачния спад от 1,3% през предходните три месеца. Въпреки това вътрешното търсене остава слабо.
БВП в континенталната част на Норвегия, който не включва изкопаемите горива и корабоплаването, нарасна с 0,2% за тримесечието, главно благодарение на доброто представяне на здравния и финансовия сектор.
В сравнение с предходната година общият ръст на БВП е 0,5% през последното тримесечие на 2023 г. след свиване с 1,9% през предходните три месеца. /БГНЕС