Европол: Ръст на онлайн сексуалните злоупотреби с деца

Случаите на онлайн сексуален тормоз на деца са нараснали тази година поради пандемията от коронавируса, заяви ръководителят на агенцията за престъпления на ЕС. Директорът на Европол Катрин Де Боле заяви пред германския вестник "Функе", че това предизвиква „особено голямо безпокойство", тъй като разпространението на подобни материали е "много по-голямо сега, отколкото преди пандемията".

"Виждаме рязко нарастване на подобни онлайн злоупотреби. Това е постоянна опасност", каза тя.

Де Боле каза още, че извършителите често се опитват да се свържат директно с деца, които са в интернет по-дълго от обикновено заради заключването и често не са наблюдавани у дома.

Европол със седалище в Хага, Холандия, помага на 27-те държави-членки на ЕС в борбата им срещу тероризма, киберпрестъпността и други тежки и организирани форми на престъпност.

По-рано този месец разследващите в най-гъсто населената провинция на Германия Северен Рейн-Вестфалия извършиха поредица от акции срещу хора, заподозрени в притежание и споделяне на кадри и изображения, свързани с тормоз на деца. Мишена на прокурорите бяха 56 заподозрени, а властите са иззели над 330 устройства за съхранение на данни.

През октомври кабинетът на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи с по-строги наказателни условия за сексуално насилие над деца, което ще увеличи максималния срок за затвор до 15 години.

Според германската статистика за престъпността, през 2019 г. има 25 000 случая на насилие над деца и над 12 000 разследвани дела за престъпления, свързани с изображения на деца, отбелязвайки ръст от 65% спрямо 2018 г. /БГНЕС