Европол: Предстои престъпна злоупотреба с ChatGPT

Престъпниците ще се възползват от изкуствен интелект като ChatGPT за извършване на измами и други киберпрестъпления, предупреди европейската полицейска агенция, предадено от АФП.

От фишинг до дезинформация и зловреден софтуер - бързо развиващите се способности на чатботовете ще бъдат използвани не само за подобряване на човечеството, но и за измами, се казва в нов доклад на Европол.

Създаден от американския стартъп OpenAI, ChatGPT се появи през ноември и бързо бе използван от потребители, изумени от способността му да отговаря ясно на трудни въпроси, да пише сонети или код и дори да полага изпити.

"Потенциалната експлоатация на този вид системи с изкуствен интелект от престъпници дава мрачна перспектива", заяви базираният в Хага Европол.

Новата "Лаборатория за иновации" на Европол разгледа използването на чатботове като цяло, но по време на поредица от семинари се съсредоточи върху ChatGPT, тъй като той е най-известният и най-широко използваният, заявиха от там.

Престъпниците могат да използват ChatGPT, за да "ускорят значително процеса на проучване" в области, за които не знаят нищо, установи агенцията.

Това би могло да включва изготвяне на текст за извършване на измама или предоставяне на информация "как да се проникне в жилище, до тероризъм, киберпрестъпления и сексуално насилие над деца", заяви тя.

Способността на чатбота да имитира стилове на речта го прави особено ефективен за фишинг, при който потребителите се изкушават да кликнат върху фалшиви линкове в имейли, които след това се опитват да откраднат данните им, се казва в доклада.

Способността на ChatGPT бързо да създава автентично звучащ текст го прави "идеален за целите на пропагандата и дезинформацията, защото позволява на потребителите да генерират и разпространяват съобщения, отразяващи определен наратив, с относително малко усилия".

ChatGPT може да се използва и за писане на компютърен код, особено от престъпници, които нямат технически познания. Европол заяви.

"Този вид автоматизирано генериране на код е особено полезен за онези престъпни участници, които имат малко или никакви познания за кодиране и разработка", заяви той.

Едно ранно проучване на американско-израелската компания за разузнаване на киберзаплахи Check Point Research (CPR) показа как чатботът може да се използва за проникване в онлайн системи чрез създаване на фишинг имейли, заяви Европол.

Макар ChatGPT да разполага с предпазни мерки, включващи модериране на съдържанието, при което няма да отговаря на въпроси, които са класифицирани като вредни или пристрастни, те могат да бъдат заобиколени с хитри подкани, заяви Европол.

Изкуственият интелект все още е в ранен стадий и неговите способности "се очаква да се подобрят допълнително с течение на времето", добави той.

"Изключително важно е да се повиши осведомеността по този въпрос, за да се гарантира, че всички потенциални пропуски ще бъдат открити и затворени възможно най-бързо", заяви Европол. /БГНЕС