Европарламентът критикува Мароко заради отслабващата свобода на словото

Европейският парламент осъди спада в свободата на медиите в Мароко и изрази „загриженост“ от обвиненията в корупция срещу Рабат. Корупционният скандал с членове на Европейския парламент, който избухна миналия месец, предизвика шок сред кръговете на ЕС в Брюксел, като евродепутатите бяха обвинени във вземане на подкупи от Мароко и Катар. И двете страни категорично отричат обвиненията.

В приетия необвързващ текст евродепутатите призоваха Мароко да "уважава свободата на изразяване и свободата на медиите" и да "гарантира на лишените от свобода журналисти... справедлив съдебен процес".

Два от най-известните случаи в Мароко са тези на Омар Ради и Сулейман Райсуни – двамата са осъдени след обжалване миналата година по обвинения в сексуално насилие. Бащата на Ради каза пред АФП, че присъдите "потвърждават, че става дума за атаки срещу журналисти, чиято цел е те да млъкнат". Дрис Ради, който е и член на комитет за подкрепа на задържаните, повтори "призива да освободим журналисти и обществени активисти и да им гарантираме правото на справедлив процес, от което са били лишени".

Евродепутатите заявиха, че правото на Ради на подходяща защита не е било спазено. Те казаха, че процесът е бил "несправедлив и предубеден" и призоваха за "прекратяване на тормоза над журналисти в страната".

"Години на пасивност"

„Упълномощен източник“ от външното министерство в Рабат, цитиран от медия, близка до правителството, каза, че резолюцията на Европарламента няма да има „никакво въздействие върху Мароко... което няма да бъде уплашено. „Тази резолюция се вписва в агресиите и тормоза, понасяни от кралството от онези, които са обезпокоени от развитието, просперитета и силната роля на Мароко в региона“, добави източникът.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел по-рано този месец посети Мароко, където външният министър Насър Бурита заяви, че страната е изправена пред „повтарящи се медийни атаки“ и обеща да „защити партньорството“ с ЕС.

Организацията „Репортери без граници” (RSF) приветстваха гласуването на Европарламента като прекъсване на „25-годишна пасивност“. „Европейският парламент сложи край на досадната тенденция да освобождава Мароко от всякакви коментари за неговите атаки срещу свободата на печата и човешките права“, се казва в изявление. Мароко е на 135-то място от 180 страни в Световния индекс за свобода на печата. /БГНЕС, АФП

Брюксел / Белгия