Европа, Латинска Америка и Карибите се стремят към съживяване на отношенията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещна с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва в началото на срещата на върха на лидерите на ЕС, Латинска Америка и Карибския басейн в Брюксел, предаде АФП.


Повече от 50 лидери присъстват на форума, който ще даде тласък на стремежа на ЕС към нови политически и икономически съюзи, предизвикан от войната в Украйна.


"Искаме да работим усилено, рамо до рамо с вас, за да се справим с най-големите предизвикателства на нашето време. Днес искаме да обсъдим как да свържем още повече нашите хора, как да свържем още повече нашите предприятия, как да намалим рисковете, как да укрепим и диверсифицираме нашите вериги за доставки и как да модернизираме нашите икономики по начин, който намалява неравенствата и е от полза за всички", заяви Урсула фон дер Лайен по време на съвместна пресконференция с бразилския президент Лула да Силва.

"Всичко това е постижимо, ако успеем да завършим споразумението между Меркосур и ЕС. Стремежът ни е да разрешим всички оставащи различия възможно най-скоро, за да можем да сключим това споразумение. И искаме да бъдем партньор, който да има с вас взаимноизгодно споразумение, от което да спечелят и двете страни", добави тя.

Мащабни инвестиции


Фон дер Лайен представи Програмата за инвестиции в глобалния портал между ЕС и Латинска Америка и Карибския басейн, която се отнася около следните икономически стълбове: справедлив екологичен преход, приобщаваща цифрова трансформация, човешко развитие, здравна устойчивост и ваксини.

Тя също така обяви, че ЕС поема ангажимент за над 45 млрд. евро в подкрепа на засиленото партньорство с Латинска Америка и Карибския басейн до 2027 г.

Фон дер Лайен заяви: "Радвам се да обявя, че до 2027 г. ЕС ще инвестира над 45 млрд. евро в Латинска Америка и Карибите чрез нашата програма „Global Gateway“. Заедно оформихме висококачествена инвестиционна програма в полза на и на двата региона. Договорихме се за сектори и вериги за създаване на добавена стойност, които да бъдат приоритетни - от чиста енергия и важни суровини до здравеопазване и образование. И не става въпрос само за това колко харчим, но и как инвестираме. Global Gateway идва с най-високите екологични и социални стандарти и с прозрачност. Това е европейският начин за правене на бизнес".

Председателят на Комисята уточни, че инициативата включва повече от 130 проекта за осъществяване на справедлив зелен и цифров преход от двете страни на Атлантическия океан. Списъкът е съставен в тясно сътрудничество с испанското председателство и е основа за по-нататъшен диалог с партньорите от Латинска Америка и Карибския басейн.

На свой ред бразилският президент подчерта, че "нашите страни прекараха шест години встрани от всякакъв вид международна политическа дейност, пренебрегвайки значението на добрите дипломатически отношения, външната търговия и чуждестранните инвестиции, и ние отново се връщаме в управлението като главен герой на международната арена".

Министър-председателят на Испания Педро Санчес от своя страна заяви, че има възможност да се сключи търговско споразумение между Европейския съюз и южноамериканския търговски блок Меркосур през втората половина на 2023 г.

Той добави, че очаква до края на 2023 г. да бъдат ратифицирани две отделни търговски споразумения между ЕС съответно с Чили и с Мексико.

На двудневната среща на върха ЕС-СЕЛАК (Общност на латиноамериканските и карибските държави) в Брюксел се очаква двете страни да бъдат нетърпеливи да изградят икономически партньорства, но деликатните дискусии относно нахлуването на Русия в Украйна може да усложни разговорите.

Държавите от Латинска Америка и Карибския басейн нямат единна позиция по отношение на войната в Украйна, но търсенето на компромисно мирно споразумение е тяхна обща позиция. /БГНЕС