Евронюз: Възможно ли шефът на "Вагнер" Пригожин да наследи Путин?

Почти всеки ден Евгени Пригожин попада в заглавията на вестниците заради пикантните си коментари за войната в Украйна, а за известния лидер на руската група "Вагнер" се твърди, че се стреми към политическа власт.

В общи линии той знае как да предизвиква вълнение сред обществото. Някои дори предполагат, че той иска да стане президент.

"Пригожин е дълбоко недобросъвестен човек", казва пред „Евронюз“ професор Марк Галеоти, анализатор на руската политика. "Това е човек, който се е издигнал, като е правил всичко, което искат Путин и Кремъл - и очевидно се е справял много добре с този процес."

Още преди да изпрати наемническата си армия в някои от най-жестоките битки в Украйна, Пригожин управляваше ферма за тролове, която се намесваше в изборите в САЩ, което го вкара в горещо противопоставяне с ФБР. Той използваше бойците от частната си армия за сенчест бизнес на африканския континент.

Според сведенията последният му ход е завземането на политическа партия в Русия, което, както предупреждават анализаторите от Института за изследване на войната, може да предизвика "раздробяване в Кремъл".

"Ясно е, че той се опитва да се позиционира по такъв начин, че да играе обществена роля в руската политика", казва Марк Бейсингер, професор по политика в Принстънския университет. "Има един въпрос, който все повече виси над руската политика: Какво ще се случи след Путин."

"Няма опасност Путин да бъде свален", продължава професорът. "Но той остарява, а когато диктаторите остаряват, тези с амбиции се опитват да се позиционират така, че евентуално да запълнят празнината, оставена от смъртта на лидера."

Пригожин няма приятели, няма съюзници

Политическата власт на Пригожин се крепи на Вагнер - никой друг руски политик не разполага с такава военна сила, а огромното му състояние е "натрупано, защитавайки слаби африкански режими в замяна на златните им мини", посочва Бейсингер, макар да се съмнява, че наемникът някога ще се изправи директно срещу Путин.

Окуражен от предполагаемите си успехи в Украйна, Пригожин със сигурност е предизвикал буря в руската политика.

Той се скара с губернатора на Санкт Петербург и нападна военните заради кампанията им срещу Киев - нещо, заради което много други руснаци попаднаха в затвора.

През март той открито се противопостави на твърдението на Кремъл, че се бори с нацистите в Украйна - фалшив аргумент, който Кремъл многократно е използвал, за да оправдае инвазията.

Освен това поне привидно призова боевете да спрат.

"Пригожин е... човек, който може да измисли начини да работи в системата, но винаги в някаква степен е на ръба на тази система, на границата на приемливото, и прекрачва тези граници", казва Бейсингер.

"Той не се отъждествява с олигархичния елит, а е аутсайдер, колкото и богат да е сега."

Смята се, че Пригожин произхожда от работническа класа и е прекарал девет години в затвора за кражба, докато Съветският съюз се разпада през 80-те години.

Той е толериран, защото е "полезен на Путин", обяснява Бейсингер. "Той предоставя на държавата услуги по време на война, които военните не са в състояние да осигурят."

Колкото безмилостни, толкова и брутални, наемниците на "Вагнер" са обвинявани в широко разпространени нарушения на човешките права по света - нещо, с което малко правителства биха искали да са свързани.

"Всичко може да се разпадне много бързо за него", казва Бейсингер. "Но също така той може да успее да превърне това във влияние, ако създаде правилните съюзи."

Вендетите са негово хоби

Анализаторът Галеоти е по-скептичен.

"Не виждам признаци за каквито и да било политически амбиции", заяви той. "Всички тези приказки, че той може да бъде следващият президент или министър на отбраната, са абсолютни глупости."

"Това няма никаква основа в реалността."

Още преди да бъдат изпратени в "месомелачката" на Бахмут в Украйна, наемниците на Вагнер наброяваха 30 000 души в сравнение с 800-те хиляди активни служители в конвенционалната армия. Освен това те са изключително зависими от армията по отношение на боеприпасите.

Това превръща Пригожин в "относителен дребосък", казва Галеоти, като посочва, че той наемникът е силно зависим от държавните договори и се нуждае от разрешението на Путин, за да управлява наемническата група, тъй като тя е технически незаконна според руското законодателство.

"Дори и да му бъде предоставена по-голяма власт, той ще бъде по-скоро инструмент на Кремъл, отколкото да има реална автономия", категоричен бе Галеоти.

Все пак той добави: "Мисля, че винаги е опасно да се изключва Пригожин. Той е предприемчив. Той е опортюнист и е безмилостен. Той ще направи всичко, което е необходимо."

Компанията на Прогожин "Конкорд кетъринг" печели договори за милиарди долари за изхранване на руските училища и военни и за организиране на банкети в Кремъл, като се смята, че именно там той за първи път получава достъп до ухото на Путин - откъдето получава предполагаемия прякор "готвачът на Путин".

По-голяма пречка пред предполагаемите политически схеми на Прогожин може да се окаже самият той.

"Като не оценява факта, че играе с големите момчета", Галеоти предполага, "бившият затворник-бандит" може да е отишъл твърде далеч, "хвърляйки тежестта си" и "изливайки стъкмистика" върху руските властимащи.

"Това е човек с много силна злоба, изкушавам се да кажа, че вендетата е основното му хоби."

Някои твърдят, че убийството на известния военен блогър Владлен Татарски при взрив на бомба миналия месец е било предупреждение за Пригожин, тъй като двамата са били съюзници и това се е случило в кафене, което някога е притежавал. Съществуват обаче и много други теории, като например, че зад експлозията стои Украйна.

"Прогожин преигра", допълва Галеоти. "Миналата година той яхна възходяща вълна, защото руската армия отчаяно се нуждаеше от повече хора".

"От частичната мобилизация насам руската армия разполага с 300 000 войници повече, а групировката Вагнер е много по-малко ценена".

И така, какво тогава се крие зад слуховете?

Освен "самоподхранващата се медийна буря", Галеоти казва, че един от основните източници на спекулации за т.нар. политически амбиции на Пригожин е, че той е много откровен.

Политическите му врагове също са "много щастливи" да насърчават тази идея, за да вбият клин между него и Путин, добавя анализаторът.

"В сегашната обстановка е много опасно да се говори за човек, който иска да бъде следващият президент".

От началото на войната в Украйна все по-голям брой олигарси и критици на Путин бяха открити мъртви, което повдига въпроса дали те не са твърде често срещани, за да бъдат случайни.

Според руските информационни агенции някои от тях случайно са паднали от прозорците на болници, а други са се спънали по няколко етажа стълби.

По думите на Галеоти спекулациите и интересът към Пригожин в крайна сметка отразяват нещо може би по-тревожно.

"Съществува ужасно очарование от тази наемна сила, която изглежда напълно способна да пренебрегне основните норми на цивилизовано поведение", каза той. "Пред тези хора редовните руски военни изглеждат като бойскаути".

В интернет се разпространяват видеоклипове, в които наемници на "Вагнер" екзекутират дезертьори с чукове. Освен това те са обвинявани в изнасилвания в Украйна.

"Много хора наистина не разбират Пригожин", уточнява Галеоти. "Той се е превърнал в нещо като мастилено петно на Роршах."

"Ако искате да повярвате, че Пригожин по принцип е някакъв свободолюбив вид шампион по наемничество, който просто прави каквото си иска, тогава добре. Ако искате да вярвате, че той е просто един кървав изпълнител на това, което Путин иска, също добре.

"Всеки може да си има свой личен Пригожин". /БГНЕС