Еврокомисията подготвя пан за солидарно подпомагане с газ

Еврокомисията планира да одобри план на 18 май в случай на евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ, съобщи в неделя испанският вестник El Pais.
Според изданието Брюксел предупреждава, че в случай на извънредна ситуация мерките ще засегнат почти всички партньори от ЕС, тъй като тези с други източници на доставки, като Испания, ще трябва да предоставят споделят газ на страни, засегнати от прекъсването на доставките.

Европейските власти също ще изискват енергийно нормиране, което ще започне с промишления сектор, така че компаниите в по-малко засегнатите страни да нямат конкурентно предимство пред тези в по-засегнатите държави. Изданието пише, че Брюксел ще използва регламента за сигурност на доставките, който е в сила от 2017 г., за да гарантира достатъчно снабдяване с газ на определени клиенти - домакинства и основни социални услуги - във всички страни от общността и смекчаване на последствията от евентуална извънредна ситуация. Според правилата всяка засегната държава може да въведе свои собствени правила за нормиране. Освен това страните, които изпитват проблеми с доставките, ще могат да се обърнат към клаузата за солидарност, която ще принуди съседните държави да ги подкрепят.

Обявяването на извънредно положение, засягащо няколко членове на общността или целия ЕС, е от компетентността на ЕК. /БГНЕС