Евродепутати: Унгария не е готова за замразените средства на ЕС

Група евродепутати, които са на посещение в Будапеща, изразиха съмнения дали смятат, че Унгария е готова да получи замразените парични средства на ЕС, съобщи „Политико“.


Членовете на Европейския парламент взеха отношение по продължаващия спор между Европейската комисия и дясното правителство на Виктор Орбан след опасенията на Брюксел относно независимостта на съдебната система и корупцията в Унгария.

Четирима евродепутати от целия спектър разкритикуваха унгарския одитен орган като непригоден за целта и обвиниха правителството, че използва обществени поръчки, за да "обогати семейството и приятелите на Виктор Орбан".

"Въпросите ни към държавния одитен орган относно злоупотребите, манипулирането на търгове, надеждността на бюджетните сметки, докладването на случаи на измами на прокуратурата останаха без отговор", заяви пред репортери в Будапеща Моника Хьолмайер, председател на парламентарната комисия по бюджетен контрол.

В края на тридневното си посещение с унгарски държавни служители, неправителствени организации и журналисти европейските законодатели похвалиха напредъка на Унгария по някои въпроси, свързани с върховенството на закона, но посочиха няколко недостатъка, които ще предадат на Комисията.

Парламентът няма право да решава дали Комисията ще размрази кохезионните фондове и фондовете за възстановяване на Унгария след пандемията, но многократно е призовавал изпълнителната власт на ЕС да затвърди позицията си.

Хьолмайер обвини унгарското правителство, че възлага обществени поръчки на приятелски настроени фирми, като същевременно използва мерки като специални данъци и извънредно законодателство в последния момент, за да подкопае конкуренцията.

"Позволете ми да ви напомня, че Унгария е член на единния пазар на ЕС, а на единния пазар не може да има дискриминация на компаниите, всички те трябва да имат еднакви права и еднакви задължения", добави Холмайер.

Въпреки това евродепутатите похвалиха усилията на Унгария за укрепване на независимостта на съдебната система и приветстваха създаването на Органа за интегритет в страната - нов антикорупционен орган.

Наскоро унгарското правителство представи съдебна реформа за осигуряване на парични средства от ЕС на фона на продължаващото икономическо свиване и инфлацията, която през април достигна 24% на годишна база.

Според служители на ЕС тази реформа може да позволи на Унгария да деблокира около 13 млрд. евро от кохезионните фондове. Те подчертаха, че освен техническата оценка, Комисията ще трябва да прецени и политическите разходи за отпускането на парични средства на Унгария.

Останалите средства от кохезионния фонд - на обща стойност 22 млрд. евро - обаче остават блокирани по други причини, като например отстъпление от демократичните принципи, "закон за защита на децата", който се смята за хомофобски, отношението на Унгария към търсещите убежище и академичната независимост на унгарските университети.

Отделно от това страната очаква и 5,8 млрд. евро безвъзмездни средства и 6,6 млрд. евро евтини заеми от ЕС в рамките на фонда за възстановяване. Но за да стане това, тя ще трябва да изпълни 27 условия или "супер етапи". /БГНЕС