Евелина Николова стигна до бронза в категория до 57 кг

Евелина Николова ликува с бронза в категория до 57 кг на олимпийския турнир по борба в Токио. Българката победи представителката на Руския олимпийски комитет Валерия Коблова с туш.

Евелина Николова (д) донесе втори бронз на България от борбата в Токио.

Така, родната ни борба има вече две бронзови отличия от Игрите в японската столица след това на Тайбе Юсеин до 62 кг от вчерашния ден. Николова започна турнира с две победи над полякинята Йовита Врзсейн с 3:0 в осминафиналите и обърна молдовката Анастасия Никита с 6:3. В полуфиналите дебютантката ни на Олимпийски игри загуби от представителката на Беларус Ирина Курачкина с 0:11.

Предварително със старши треньора Петър Касабов бяхме подготвили тактиката за самата схватка и всичко протече по плана ни. Не беше нейна грешка, просто там на мен ми е удобно - в тази позиция е моята сила. Погледнах времето как върви, защото не знаех дали ще ми стигне за туш. Това е една от боркините, които съм гледала по-рано и ми харесва как се бори", започна Николова за БНТ.

"Още сутринта, когато разбрах, че ще се боря с нея, бях допълнително мотивирана, защото знаех, че ако я победя, ще съм победила една от най-добрите. Имаше много голямо напрежение, и то много преди самата Олимпиадата".

"Аз имам правилните хора около себе си - старши треньора Петър Касабов и личния ми треньор Мирослав Гочев. Тези хора успяват да ме държат спокойна. Щастлива съм от дебюта си на Олимпиада и избирам да се радвам на бронза, вместо да съжалявам за пропуснатото злато”, каза още тя след награждаването си.

Радвам се, че успя. Много труд, всяко едно от момичетата хвърли много труд, много й се радвам, изпълни нещата по програма, все пак се бори срещу вицешампионката от предната Олимпиада, два медала не ни се е случвало в женската борба“, каза треньорът на националния отбор за жени Петър Касабов. /БГНЕС