Етиопка подобри световния рекорд в маратона с повече от две минути

Етиопката Тигист Асефа подобри световния рекорд в женския маратон с повече от две минути по време на Берлинския маратон. Асефа спечели надпреварата с време от 2 часа, 11 минути и 53 секунди, с което разби предишното най-добро постижение на кенийката Биргид Косгей, което бе 2:14:04 часа от Маратона в Чикаго през 2019 година.


Асефа изпревари с близо шест минути втората днес Шейла Чепкириу от Кения (+5:56 минути), а топ 3 допълни Магдалена Шаури от Танзания (+6:48). Асефа се възползва от перфектните атмосферни условия в Берлин и се откъсна от самото начало, за да запише името си в историята като новата световна рекордьорка в маратона.

"Исках да подобря световния рекорд, но не съм си представяла, че мога да сляза под 2:12 часа. Много съм щастлива", сподели победителката след успеха.


Преди това двукратният олимпийски шампион в дисциплината Елиуд Кипчоге от Кения спечели надпреварата при мъжете за рекорден пети път, но остана на около минута и половина от собствения си световен рекорд, поставен преди година в Берлин. "Очаквах да подобря рекорда, но ще преживея факта, че не успях. Няма как всеки ден да го правиш. Надявам се да спечеля на Олимпиадата в Париж, но ще бъда много щастлив и от подиум", каза Кипчоге. /БГНЕС