Еспаньол изпадна за втори път в рамките на три години

Отборът на Еспаньол изпадна от Ла Лига след вчерашното си равенство с Валенсия в мач от 37-ия кръг на първенството. Каталунците бяха близо до това да запишат много важна победа в битката за оцеляване срещу пряк конкурент, но бяха попарени от изравнително попадение на Лино в 93-та минута за крайното 2:2.


Това подпечата съдбата на Еспаньол, които изпадат от елита за втори път в рамките на три години, след като това се случи и през пролетта на 2020 година. В предишния случай тимът успя веднага да се върне в Ла Лига, но изкара там едва два сезона. Ключовият мач на "Местая" във Валенсия бе драматичен, като домакините поведоха в резултата в 38-та минута чрез Диего Ногерол, но само две минути по-късно защитникът Сесар Монтес изравни. Централният нападател Мартин Брайтуайт даде преднина на каталунците в 50-та минута и те бяха много близо до успеха, но "прилепите" стигнаха до точка с гола на Лино.

По този начин Еспаньол заема предпоследното място в класирането с 36 точки, четири по-малко от 17-ия Селта при само един оставащ кръг до края. Отборът на Валенсия все още не е сигурен за оставането си в Ла Лига, като заема 15-та позиция с 41 точки. Преди последния кръг шест тима могат да се озоват на 18-то място и да изпаднат: Кадис (41), Валенсия (41), Хетафе (41), Алмерия (40), Селта (40) и Валядолид (39).

В горната половина на таблицата Реал Сосиедад си осигури участие в Шампионската лига през следващия сезон, въпреки че загуби гостуването си на Атлетико Мадрид с 1:2. Баските вече няма как да бъдат изместени от четвъртата позиция и се завръщат в елита на Европа след 11-годишна пауза, присъединявайки се към Атлети, Барселона и Реал Мадрид. Вилареал и Бетис ще участват в Лига Европа.

Всички резултати от неделя:

Алмерия - Валядолид 0:0

Атлети Билбао - Елче 0:1

Атлетико Мадрид - Реал Сосиедад 2:1

Барселона - Майорка 3:0

Кадис - Селта 1:0

Хетафе - Осасуна 2:1

Жирона - Бетис 1:2

Райо Валекано - Виляреал 2:1

Валенсия - Еспаньол 2:2. /БГНЕС

Категории: