Ескалация между Израел и Ливан

Израел нанесе въздушни удари в ивицата Газа и Ливан, като заяви, че е насочил ударите си срещу Хамас в отговор на няколко десетки ракети, изстреляни към Израел.

Според изявление на израелската армия ударите са нанесени около 4:30 ч. израелско време (01:30 ч. по Гринуич), като са поразени както ивицата Газа, така и южен Ливан.

Експлозии са били чути от АФП в ливанския регион Тир, както и в ивицата Газа, където израелските въздушни нападения са започнали преди полунощ.

Напрежението между Израел и палестинците нарасна по време на еврейската Пасха и мюсюлманския свещен месец Рамазан, което предизвика осъдителни реакции и призиви за сдържаност от чужбина.

Последният изблик на насилие дойде, след като в сряда израелската полиция влезе в сблъсък с палестинци в джамията Ал-Акса в Йерусалим - третото по святост място в исляма.

В четвъртък израелската армия съобщи, че над 30 ракети са били изстреляни от ливанска територия към Израел в най-голямата ескалация по границата, откакто Израел и Хизбула водиха 34-дневна война през 2006 г.

Говорителят на армията подполковник Ричард Хехт беше обвинил палестинските групировки за нападението, като заяви, че знаят "със сигурност, че това е палестински огън".

"Отговорът на Израел, тази вечер и в бъдеще, ще има висока цена", заяви министър-председателят Бенямин Нетаняху в петък, малко преди армията да обяви ударите в Ливан.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Той говори след среща с кабинета си по сигурността, който според президентската канцелария е "взел редица решения, всички от които се основават на препоръките на (Израелските отбранителни сили)... в отговор на обстрела на гражданите на Израел както в северната, така и в южната част на страната".

"Израелското отбранително ведомство е готово да посрещне всяка заплаха, на всеки фронт", заяви министърът на отбраната Йоав Галант.

Журналисти на АФП в ливанския регион Тир заявиха, че са чули поне три експлозии малко след ударите в петък, а жител на палестински бежански лагер близо до него каза, че "е чул експлозии".

"Най-малко два снаряда паднаха близо до лагера", каза Абу Ахмад пред АФП.

"Отговор" на Хамас

Израелската армия заяви в изявление, че е поразила два тунела и "два обекта за производство на оръжие", принадлежащи на Хамас, "като отговор на нарушенията на сигурността от страна на Хамас през последните няколко дни".

След това от Газа бяха изстреляни няколко ракети към Израел. Израелската армия съобщи, че нейните системи за противовъздушна отбрана са прихванали 25 от изстреляните ракети, а пет са паднали на израелска територия.

Хамас заяви, че Израел е "отговорен за тази агресия и нейните последици", и призова всички палестински групи да се обединят срещу "окупацията".

Израелската армия заяви, че "няма да позволи на терористичната организация "Хамас" да действа от територията на Ливан и държи държавата Ливан отговорна за всеки насочен огън, излизащ от нейната територия".

Временните сили на Организацията на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ), които патрулират в граничната зона между двете държави, които технически все още са във война, призоваха за сдържаност след неотдавнашния удар от Израел по ливанския град Тир.

"И двете страни (Ливан и Израел) заявиха, че не желаят война", се казва в изявление на ЮНИФИЛ и се допълва, че ръководителят на силите генерал-майор Аролдо Лазаро разговаря с властите от двете страни на границата.

"Действията през последното денонощие са опасни и рискуват сериозна ескалация", заявиха от ЮНИФИЛ.

Временният министър-председател на Ливан Наджиб Микати отхвърли всякаква "ескалация" от страна на страната си след ракетната атака.

Израелските служби за спешна помощ съобщиха за един леко ранен от шрапнел мъж и една жена, ранена, докато тичала към убежище по време на атаката.

"Началото"

В сряда израелската полиция за борба с безредиците нахлу в молитвената зала на джамията "Ал Акса" по време на нападение преди зазоряване, целящо да изведе оттам "нарушаващи закона младежи и маскирани агитатори", които според полицията са се барикадирали вътре.

САЩ заявиха, че признават "легитимното право на Израел да се защитава срещу всички форми на агресия", заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш осъди ракетния обстрел от Ливан, като призова "всички участници да проявят максимална сдържаност".

Франция осъди това, което нарече "безразборен ракетен обстрел, насочен към израелска територия от Газа и Южен Ливан".

Подкрепяното от Иран ливанско въоръжено движение "Хизбула" предупреди по-рано в четвъртък, че ще подкрепи "всички мерки", които палестинските групи могат да предприемат срещу Израел след сблъсъците.

Ливанската групировка има тесни връзки с ислямисткото движение Хамас, което управлява Газа, и с бойната групировка Ислямски джихад, която също е базирана в крайбрежния анклав.

Ракетите бяха изстреляни ден след като лидерът на Хамас Исмаил Хания пристигна на посещение в Ливан.

Късно в четвъртък Хания заяви, че палестинците няма да "седят със скръстени ръце" пред израелската "агресия" срещу Ал-Акса.

В изявление той призова "всички палестински организации да обединят редиците си и да засилят съпротивата си срещу ционистката окупация (Израел)".

Последната ракета, изстреляна от Ливан към Израел, е била през април 2022 г. /БГНЕС

Йерусалим / Израел