ЕС ще започне тотална икономическа война срещу Русия

Европейският съюз ще разгърне тотална икономическа война срещу Русия. Това заяви министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер в интервю за радио „Франс Инфо“.

"Ще разгърнем тотална икономическа и финансова война срещу Русия", заяви министърът. "Руският народ ще понесе последствията".

Санкциите, които Европейският съюз налага срещу Русия, ще унищожат нейната икономика, заяви още министърът.

"САЩ и Европа заедно формират най-мощния икономически блок на планетата", каза той. "Ще предизвикаме срив на руската икономика."

След началото на инвазията в Украйна западните държави обявиха нови организационни мерки срещу Москва. ЕС реши да забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Освен това мерките на ЕС са насочени към няколко големи финансови институции, включително Сбербанк и ВТБ. За някои държавни дружества е трудно да набират капитал от чужбина. Германия спря процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

ЕС също така забрани на всички руски самолети да кацат, излитат или летят над територията на държавите от ЕС, а на своите компании - да доставят самолети или части, използвани в тях, на Русия.

Москва заяви, че предварително е подготвила план за действие в случай на нова вълна от решения за санкции. Властите подчертаха, че ще окажат необходимата подкрепа на предприятията, засегнати от ограниченията, за да осигурят гладкото функциониране на икономиката. /БГНЕС