ЕС с по-високо производство на енергия от слънце и вятър през 2022 г., отколкото от газ

През 2022 г. слънчевата и вятърната енергия представляват около 22% от производството на електроенергия в ЕС, което е най-високият дял в ЕС досега. В същото време производството на електроенергия от газ представлява 20%, което е с 1 пр.п. по-малко, отколкото през 2021 г. Това съобщава ДПА, като се позовава на проучване на мозъчния тръст „Ember“.

Според „Ember“ през 2022 г. страните от ЕС са произвели 203 тераватчаса (TWh) слънчева енергия - с 24% повече, отколкото през 2021 г. Анализаторите отбелязват, че благодарение на това Европа е успяла да спести 10 млрд. евро от закупуването на газ. Вятърната енергия също генерира 420 TWh енергия, което е с 33 TWh повече, отколкото през 2021 г.

Най-големият дял от производството на енергия от възобновяеми източници идва от Германия. През годината страната е генерирала 126 TWh от вятърна енергия и 59 TWh от слънчева енергия. В същото време зелената енергия представлява едва 10% от общото производство на електроенергия в Германия, отбелязва „Ember“.

Преходът към зелена енергия се ускорява на фона на намаляващите доставки на газ от Русия. През 2022 г. "Газпром" значително намали количеството на доставяния в ЕС газ. Освен това доставките на газ по газопровода "Северен поток" са напълно преустановени за неопределено време поради прекъсвания. /БГНЕС