ЕС с нови санкции срещу Русия

Брюксел наложи санкции на още осем руски официални лица, защото са замесени в залавянето на украински кораби и екипажа им през ноември по време инцидента в Керченския пролив.

Еврокомисията замразява активите и забранява влизането в ЕС на осем лица заради "действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Отделно САЩ включиха в черния списък шест руски граждани и осем руски компании заради "продължаващата агресия" на Москва срещу Украйна.

На 25 ноември 2018 г. три кораба на украинските Военноморски сили навлязоха в Керченския пролив. Според Москва те са нарушили правилата за преминаване от Черно в Азовско море. Украинците също така не са реагирали по никакъв начин на предупрежденията на руските патрулни кораби, че навлизат в чужди териториални води. За да бъдат спрени, се е наложила употребата на оръжие, предава ТАСС. Трима военнослужещи на украинските ВМС са били леко ранени, оказана им е медицинска помощ. Корабите бяха задържани и доставени в Керч. Русия започна наказателно дело за нарушаване на държавната граница. Москва определи случилото се като провокация, украинските власти въведоха военно положение, а ЕС и НАТО призоваха за деескалация на ситуацията. /БГНЕС