ЕС присъди наградата „Сахаров“ на Махса Амини

Европейският парламент присъди най-голямата награда на ЕС за права - наградата "Сахаров" - на Махса Амини, която почина в ирански арест, и на движението "Жена, живот, свобода", което нейната смърт предизвика, предаде АФП.


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта.

"Бруталното убийство на 22-годишната Джина Махса Амини беляза повратна точка. То предизвика движение, водено от жени, което влиза в историята", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, като използва кюрдското име на Амини при обявяването на наградата.

Мецола добави, че трислойният лозунг на движението е "обединяващ вик за всички, които се борят за равенство, за достойнство и за свобода в Иран".

Обявяването на наградата на ЕС става две седмици след като Нобеловата награда за мир беше присъдена на лишената от свобода иранска правозащитничка Наргес Мохамади.

Амини умря на 22-годишна възраст на 16 септември 2022 г., задържана от иранската религиозна полиция за предполагаемо нарушаване на строгите правила за обличане на жените в ислямската република.

Семейството и поддръжниците ѝ твърдят, че тя е била убита. Иранските власти твърдят, че тя е починала в ареста от неразкрито досега заболяване.

Смъртта ѝ предизвика масови протести в Иран.

Тя породи и световно движение, известно като "Жена, живот, свобода", което призовава за прекратяване на налагането на забрадка на всички жени в Иран и за прекратяване на управлението на мюсюлманското духовенство в Техеран.

Иранските сили за сигурност се разправиха с протестите в страната, убивайки стотици хора, и екзекутираха десетки за предполагаемо участие в това, което официалните лица нарекоха "бунтове".

Тази седмица те вкарали в затвора адвоката на Амини, Салех Никбахт, за една година за "пропаганда", след неговия изказа пред медиите за случая на Амини.


Много ирански жени продължават да се противопоставят на правителствения указ за облеклото, като свалят забрадките си на обществени места.

Противопоставяне на иранските духовници

Кампанията "Жена, живот, свобода" продължава в градове по целия свят, като често се провеждат демонстрации, на които снимката на Амини е издигната нагоре.

Нобеловата награда за мир на Мохамади е признание за борбата ѝ срещу задължителната забрадка в Иран и срещу потисничеството на жените в страната.

Заедно двете награди насочват вниманието към наказанията на иранските власти спрямо жените, които не спазват забраната за носене на забрадка, което се разглежда и от двете страни като неподчинение на самата система на управление на ислямската република.

Амини и движението "Жена, свобода, живот" бяха подкрепени от трите основни политически групи в Европейския парламент, което ги направи фаворити много преди обявяването на носителя на наградата "Сахаров".

Другите две номинации в краткия списък, подкрепени от по-малки групи, бяха на никарагуанските правозащитници Вилма Нунес де Ескорсия и епископ Роландо Хосе Алварес Лагос, както и на три жени, водещи кампании за правата на абортите - Юстина Виджинска от Полша, Морена Ерера от Салвадор и Колин Макниколас от САЩ.

Милиардерът Елон Мъск беше предложен в първоначалния кръг от крайнодясна група в парламента, но не успя да влезе в краткия списък.

Наградата "Сахаров", която се присъжда в размер на 50 000 евро (53 000 долара), ще бъде връчена на церемония в Европейския парламент на 13 декември. /БГНЕС