ЕС: Предприятията да предлагат на потребителите право на поправка

Европейският съюз настява да се въведат изисквания предприятията да предлагат на потребителите право на поправка.

Новите предложения, представени от Европейската комисия, ще принудят компаниите да предлагат на потребителите правото да ремонтират своите устройства или машини.

Плановете са част от стремежа на ЕС да намали отпадъците и да развие т.нар. кръгова икономика.

Дидие Рейндерс, европейски комисар за правата на потребителите

По данни на Европейската комисия машините, които се изхвърлят, вместо да бъдат поправени, вече произвеждат 35 милиона тона отпадъци и 261 милиона тона емисии на CO2 всяка година в Европа.

Според предложенията законовият гаранционен срок от две години например ще задължава производителите да предлагат услуги за ремонт, ако това не струва повече от замяната.

Пет до десет години след закупуването на всяко устройство производителите също ще бъдат задължени да ремонтират продуктите, но като потребителят заплаща за това.

Дидие Рейндерс, европейският комисар, отговарящ за правата на потребителите, заяви пред Евронюз, че много предприятия ще могат да участват в процеса на ремонт.

"За да сме сигурни, че ще имаме ниски разходи, се опитваме да организираме нова екосистема от много, много малки и средни предприятия, които да участват в системата за ремонт и в мрежата за ремонт. Ще бъде задължение на производителя да разкрива информация за продукта, за начина на ремонт на продукта. Така че за много малки и средни предприятия ще бъде възможно да участват в процеса на възстановяване на щетите", каза Рейндерс.

В белгийската столица неправителствена организация, наречена Circular.brussels, вече ремонтира употребявани машини, за да им вдъхне втори живот.

Дани Чуха, генерален мениджър на Circular.brussels, обясни как нейната компания раздава перални машини на нуждаещите се.

"Събираме употребявани съдомиялни и перални машини, за да ги ремонтираме, да ги обновим и след като това стане, ги раздаваме на хора в енергийна бедност, хора, които не могат да си позволят нови машини", каза тя.

През последните три години техниците на компанията са ремонтирали и над 5000 компютъра и са ги разпределили между студенти и социални организации. Без тяхната работа тези машини щяха да се окажат на сметищата.

"Сега хората са наясно с опасностите, които крият тези машини, ако се изхвърлят на сметищата или не се рециклират, и сега хората са наясно, че един лаптоп след една или две години може лесно да бъде поправен, така че мисля, че става въпрос най-вече за информираност", каза Чуха.

Новите правила биха могли да влязат в сила след две години, след като Европейският парламент и страните от ЕС се споразумеят за тях. /БГНЕС

Брюксел / Белгия